Engelli kişileri desteklemenin 6 yolu Hiçbir Şey Hayatı Yaşamay...

Engelli kişileri desteklemenin 6 yolu

Hiçbir Şey Hayatı Yaşamaya Engel Değildir! 

10-16 Mayıs Engelliler haftası… 

Engelliler Haftası boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır.

Farklılıklar bizi özel yapar Hayatı paylaşmak için engel yok!

En büyük engel sevgisizliktir.

Engelliliğe çözüm yolları üretmenin öncelikli ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Toplumsal yaşama katılımın önündeki engelleri kaldırmak ve engelli insanların sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak için yeterli kaynak ve uzmanlığı bu konuya yönlendirmek ahlaki sorumluluğumuzdur.

Sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim ve istihdama erişimleri ve başarılı olmaları için onlara şans tanımalı ve ortam düzenlemesi yapmamız gerekmektedir. Dünyada 1 milyar engelli birey yaşıyor.

Engelli kişileri desteklemenin 6 yolu

İşte ve toplumda, engelli çalışanların benlik saygısı, performansı ve iş doyumu iş arkadaşlarının ve akranlarının tutumlarından büyük ölçüde etkilenmektedir.

İşyerinde veya sosyal çevrelerde olumsuz tutumlar, genellikle engelliler için dahil olma ve kariyer ilerlemesinin önündeki en büyük engellerdir.

İstatistik verilere göre Türkiye’de çalışabilir durumda 2 milyon engelli vatandaş var. AB ve Türkiye verilerine göre dünya nüfusunun % 15’inde engellilik durumu var. Bu da neredeyse dünyada 1 milyar kişinin engelli olması demek.

Engellilere daha kapsayıcı bir toplum ve işyeri yaratmanıza yardımcı olmanın 6 yolu:

1. Önce sorun ve İsteklerini takip edin

İnsanların yardıma ihtiyacı olduğunu varsaymayın. Süreci onlar için daha etkili veya daha kolay hale getirmek için herhangi bir şeye ihtiyaç duyup duymadıklarını sorun. İhtiyaçları ve onları en iyi nasıl karşılayacakları konusunda uzmandırlar. Eğer yardım isterse, nasıl yardımcı olabileceğinize dair özel talimatlar isteyin.

2. Net konuşun, iyi dinleyin

Gelişimsel yetersizliği veya diğer bilişsel sorunları olan bir kişiyle çalışıyorsanız, açık cümleler, basit kelimeler ve somut kavramlar kullanın. Konuşma hızınızı, karmaşıklığınızı ve kelime dağarcığınızı onlarınkiyle eşleşecek şekilde ölçün. Aksi belirtilmedikçe, kendi kararlarını verebileceklerini unutmayın. Konuşma bozukluğu olan kişilerin kendi cümlelerini bitirmelerine izin verin. Onlar için konuşma ya da ara vermeyin.

3. Doğrudan kendileriyle konuşun

Kişisel bakım görevlisi veya tercümanı yanlarında olsa bile göz teması kurun ve insanlarla doğrudan konuşun. İşitme engelli olan bir kişinin bir tercümanı olduğunda, siz konuşurken tercümana bakar. Bu sırada engelli bireye olan etkileşiminizi odaklanın. Ayrıca, tekerlekli sandalyedeki biriyle bir süre konuşacaksanız, oturup size bakmak için boynunu zorlamaları gerekmez. Tekerlekli sandalyedeki bir kişiye yaslanmayın.

4. Kişisel alanın farkında olun

Tekerlekli sandalye, yürüteç veya baston gibi bir hareketlilik yardımı kullanan bazı insanlar bu yardımları kişisel alanlarının bir parçası olarak görürler. Benzer şekilde, önce iznini almadan birisinin tekerlekli sandalyesini itmeye asla başlamayın. Hareket alanlarına dokunmayın, hareket etmeyin veya dayanmayın. Bu güvenlik için de önemlidir.

5. Engellilerin aile bireylerine karşı esnek olun

Birçok engelli, refakatçi olan veya arkadaşlık eden aile üyelerine sahiptir. Birçok durumda, engelli bir kişinin eşi, eşinin ihtiyaçları nedeniyle işgücünü terk edebilir. Aile üyelerinin ihtiyaçlarına göre esnek olmak, iş gücü üzerindeki bileşik etkileri azaltır.

6. Toplantıları ayarlarken erişilebilirliği kontrol edin

Toplantının öncesinde bir toplantı yerini onaylayın ve mekanın erişilebilirliği hakkında ayrıntılı talimatlar gönderin. Herkesin tam olarak katılabildiğinden emin olmak için toplantıya hazırlanmak için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorun.

Hataların olduğunu unutmayın! Hatırlanması gereken önemli şey, sadece soru sormak ve kişinin olurunu almaktır. Bu ipuçlarından bazıları ilk kez garip gelebilir. Özellikle yeni tanıştığınız veya şirketinizde yeni olan birine soruyorsanız.

Doğal olarak gariplikten kaçınmaya çalışıyoruz ve farkında olmadan, başkaları ile gerçek bir dışlama hissi yaratarak engelli meslektaşları ile etkileşimden kaçınmaya çalışabiliriz. Bu ilk kez aştığınızda, hızlı bir şekilde daha kolay hale gelir. Tersine, birisine engelleri hakkında soru sormak, onlardan her kaçışınızda daha zor ve giderek daha garip hale gelir.

Garipliğin önüne geçmesine izin verme.