Af Örgütü, gazetecilerin 'derhal serbest bırakılması' çağrısında bulundu, aktivistler Erbil mahkemesinden hüküm giydi.

Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl Duhok'ta gözaltına alınan aktivist ve gazetecilerin geçen hafta cezalandırılmasını, derhal serbest bırakılmaları gerektiğini söyleyerek kınadı.

Bölgenin güvenliğini bozmakla suçlanan Sherwan Sherwani, Shvan Saeed, Ayaz Karam, Hariwan Issa ve Gudar Zebari'nin 17 Şubat'ta bir Erbil mahkemesi tarafından altı yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ateş altına alındı.

Haklar örgütü Cuma akşamı yaptığı açıklamada, uydurma güvenlik suçlamalarıyla "haksız yargılanmaya" tabi tutulduğunu söyledi.

Af Örgütü, beşinin şu anda açlık grevinde olduğunu belirterek, "derhal ve kayıtsız şartsız serbest bırakılmaları gerektiğini" sözlerine ekledi.

Gazeteciler, ödenmemiş ücretlerle ilgili hükümet karşıtı protestolar sonrasında geçen yıl Duhok eyaletinde tutuklanmışlardı. Asayiş olarak bilinen Kürt güvenlik güçleri, aralarında ailesi suç işlemediğini söyleyen bir öğretmen de dahil olmak üzere iki düzineden fazla kişiyi gözaltına aldı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur ​​Barzani daha önce tutukluların "casus" olduklarını ve yabancı misyonlara yönelik terör saldırıları, adam kaçırma ve suikast düzenleyen sabotajcılar olduğunu iddia etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de mahkemenin kararına karşı çıktı ve ABD büyükelçiliği de dahil olmak üzere yabancı misyonların davayı yakından takip ettiği söyleniyor.

CPJ'ye göre, gazeteciler Sherwani ve Zebari'nin cezaları "Irak Kürdistan bölgesel hükümetinin nihayet basın özgürlüğünü önemseme iddiasından vazgeçtiğini kanıtlıyor."

Kürdistan Bölgesi Yargı Konseyi, davanın "açık ve şeffaf" olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani, temyiz mahkemesinin davayı "hukuka, insan haklarına ve davalı ile davacının yasal haklarına güvenerek ve bunlara saygı göstererek" incelemesi gerektiğini söyledi.

AB Cuma günü ayrıca Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi ile Kürdistan Bölgesi'ndeki basın özgürlüğü konusunu gündeme getirerek Irak hükümetini gazetecilerin ve sivil haklar aktivistlerinin gözdağı, keyfi tutuklama ve öldürme iddialarını önlemeye ve soruşturmaya çağırdı. KRI'daki gazeteciler ve aktivistlere karşı son zamanlarda verilen uzun hapis cezaları. "

CPJ daha önce Kürdistan Bölgesi'nde basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar konusunda uyarıda bulunmuş ve 2019'da bölgede basın özgürlüğünün "yok olmanın eşiğinde" olduğu uyarısında bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim