Ermenistan Başbakanı, Azeri uçaklarının düşürüldüğü haberleri üzerine Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a "saldırı" başlattığını söyledi. Bakü, tartışmalı Ermeni nüfuslu bölgede "misilleme tedbirleri" aldığında ısrar ediyor.

Dağlık Karabağ sınırındaki düşmanlıklar Pazar günü erken saatlerde yeniden başladı ve hem Ermenistan hem de Azerbaycan'daki üst düzey yetkililer haberi doğruladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Facebook'ta Azerbaycan'ın sahip olduğu toprakların Ermeni ismine atıfta bulunarak “Düşman Artsakh'a saldırı başlattı” dedi. Başbakan, Dağlık Karabağ güçlerinin "saldırıyı başarıyla geri püskürttüğünü" ve durumun kontrol altında olduğunu bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı

Ayrı bir gelişmede, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ordunun sivilleri korumak ve Ermeni güçlerini kontrol altına almak amacıyla "tüm cephe boyunca karşı saldırı operasyonu" başlattığını söyledi. Bakü, karşı saldırının Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen piyade ve zırhlı birimleri içerdiğini ortaya çıkardı.

Kriz ortaya çıktıkça, Bakü'deki üst düzey yetkililer Ermenistan kuvvetlerinin Azerbaycan ordusunun mevzilerini ve nüfuslu bölgeleri bombaladığını bildirdi, Erivan'ın henüz teyit etmediği bir iddia.

Dağlık Karabağ liderleri, 55.000'den fazla nüfusa sahip bölgenin en büyük şehri Stepanakert'in de Azerbaycan topçuları tarafından vurulduğunu söyledi. Dağlık Karabağ cumhurbaşkanı sözcüsü Facebook'ta "Halkı sakin olmaya ve siper almaya çağırıyoruz" dedi.

12 Ermeni hava savunma sisteminin vurulduğunu ve imha edildiğini iddia etti.

Günün ilerleyen saatlerinde iki taraftan da birbiriyle çelişen zayiat raporları geldi. Azerbaycan ordusu bir savaş helikopterinin düşürüldüğünü ancak mürettebatının hayatta kaldığını doğruladı ve siviller arasında belirsiz sayıda kurban olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca 12 Ermeni hava savunma sisteminin vurulduğunu ve imha edildiğini iddia etti.

Azerbaycan'ın 2 helikopter, 3 tank ve 3 drone olmak üzere kayıp

Bu arada Ermeni ordusu, Azerbaycan'ın 2 helikopter, 3 tank ve 3 drone olmak üzere kayıplarının çok daha fazla olduğu konusunda ısrar etti. Ermeni savunma bakanlığı sözcüsü Shushan Stepanyan, "Düşman insan gücünde kayıplara maruz kaldı," dedi.

Ermenistan ve Azerbaycan 1990'larda bağımsızlığını kazandıklarından beri yemin ettiler. Çatışmalarının odak noktası, Bakü'nün egemenliği altında olduğunu düşündüğü ve Erivan'ın bağımsız ve dost bir ulus olarak gördüğü Azeri topraklarında karayla çevrili, ağırlıklı olarak Ermenilere ait bir bölge olan Dağlık Karabağ'dır.

Dağlık Karabağ'daki Ermeni milisler, Azerbaycan'a karşı altı yıl süren başarılı bir gerilla savaşı yürüttüler. 2016 yılının Nisan ayında, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki en büyük alevlenme, ulusların dört gün boyunca savaştığı ve tanklar ve uçaklar dahil ağır silahlar konuşlandırdığı Nisan 2016'da gerçekleşti . Savaşlar, her iki tarafta 90'dan fazla askerin hayatına mal olmuş ve bir düzineden fazla sivili öldürmüştü.

Editör: TE Bilisim