LACHIN, Azerbaycan: Azerbaycan askerleri Salı günü, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde haftalarca süren çatışmayı sona erdiren bir barış anlaşması kapsamında Ermenistan tarafından bırakılan son bölgede ülkelerinin bayrağını çektiler.

Azerbaycan askeri kamyonlarından oluşan bir ekip, bir gecede Laçin ilçesine girerek, Rusya'nın aracılık ettiği anlaşmayla Ermenistan tarafından teslim edilen Karabağ çevresindeki son üç bölgeyi ele geçirdi.

AFP'li gazeteciler, erken saatlerde askerlerin Laçin ilçesindeki bir idari binanın üzerine Azerbaycan bayrağını çektirdiğini gördü.

Ermenistan, 1990'larda bir savaşta Ermeni ayrılıkçılarına kaybedilen toprak parçalarını geri alan bir Azerbaycan saldırısını durduran Kasım anlaşmasının bir parçası olarak üç bölgeyi - Ağdam, Laçin ve Kelbecer - devretmeyi kabul etti.

Anlaşmaya göre, iki taraf arasında ve Karabağ'ın ana şehri Stepanakert'i Ermenistan'a bağlayan 60 kilometrelik (35 mil) bir rota olan Laçin koridoru boyunca yaklaşık 2.000 Rus barış gücü görevlisi konuşlandırıldı.

Koridorda seyreden Azerbaycan kamyonlarına gece boyunca Rus askeri araçları eşlik etti ve Laçin'deki ana kavşağa konuşlandırıldı.

Kasaba sakinlerinin çoğu devralmadan önce kaçtı, ancak yerel bir bakkalın sahibi olan 48 yaşındaki Levon Gevorgyan kalmaya karar verdiğini söyledi.

Ben sadece Tanrı'dan korkuyorum. 22 yıldır buradayım, sıfırdan başladım, her şeyi inşa ettim ”dedi. “Umarım devam edebilirim, hala ödeyeceğim bir kredim var. Gitmem gerekirse, her şeyi yakarım. "

Ağdam ve Kelbecer'de olduğu gibi, Laçin sakinleri devir tesliminden önce çılgınca oradan ayrıldılar, çiftlik hayvanları, yakacak odun, mobilya ve hatta plastik su boruları aldılar.

Dağlık Karabağ, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından 30.000 kişinin hayatını kaybettiği bir savaşta Azerbaycan'ın kontrolünden çıktı.

Bölge bağımsızlığını ilan etti, ancak ayrılıkçıları güçlü bir şekilde destekleyen Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmadı.

9 Kasım'da imzalanan barış anlaşmasına, Azerbaycan ordusunun ayrılıkçı güçleri ezdiği ve Stepanakert üzerinde ilerlemekle tehdit ettiği altı haftalık çatışmalardan sonra varıldı.

Anlaşmaya göre Ermenistan, 1990'larda Karabağ çevresinde ele geçirdiği yedi ilçenin kontrolünü kaybediyor - kaçmak zorunda kalan birçok Azerbaycanlı şimdi geri dönmeyi planlıyor.

Ayrılıkçılar, Karabağ'ın Sovyet dönemi topraklarının çoğunun kontrolünü elinde tutuyorlar, ancak kilit kasaba Şuşa'yı kaybetmişler.

Lachin yetkilisi Davit Davtyan, bölge sakinlerine, koridor boyunca altyapıyı korumak için kalmalarına izin verilen yaklaşık 200 yerli dışında Pazartesi günü saat 18: 00'e kadar ayrılmaları için izin verildiğini söyledi.

"Gidecek hiçbir yeri olmadığı için ayrılamayan sakinler, Salı günü kalacak ve ne olacağını göreceklerini söylediler" dedi.

Laçin koridorundaki Ağavno köyünde, 60 yaşındaki Araksya Gyokchakyan, geride kalırken bile sakinlerin arabalara ve kamyonlara mobilya ve yakacak odun yüklemesini izledi.

Nereye gideceğimi bilmiyorum. Savaş sırasında burada kaldım. Burası benim evim ”dedi AFP'ye.

Rusya, barışı koruma görevlilerini konuşlandırmanın yanı sıra, çatışmalardan kaçan on binlerce kişinin Karabağ'a dönmesine yardım ediyor.

Moskova Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, şu ana kadar 26.000'den fazla insanın dönüşüne yardım ettiğini söyledi.

Barışı koruma görevlilerinin de Lachin koridoru boyunca mayınları temizlediğini ve çatışma sırasında tahrip olan bir elektrik hattının yenilenmesine yardım ettiğini söyledi.

Moskova'nın barış gücü sağlayan rolü, Karabağ sorunuyla ilgili on yıllardır müzakerelere öncülük eden ancak kalıcı bir anlaşma sağlayamayan Minsk Grubu'nu oluşturan üç ülke olan Fransa ve ABD'yi gölgede bıraktı.

Azerbaycan milletvekillerinin geçen hafta ülkenin Minsk Grubu'ndan ihraç edilmesini talep etmelerinin ardından Fransa'nın gelecekteki müzakerelerdeki konumu daha da tehdit altında olabilir.

Hareket, Fransız Senatosunun Fransa'yı Karabağ'ı bağımsız bir devlet olarak tanımaya çağıran bağlayıcı olmayan bir kararı kabul etmesinden sonra geldi.

Azerbaycan, sadık müttefiki Türkiye'yi barışı koruma misyonunda rol oynamaya çağırırken, Moskova Ankara'nın müdahil olmayacağı konusunda ısrar ediyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türk askeri uzmanlarının Bakü'nün geri aldığı ilçelerdeki mayınları temizlemek için yardım sağladığını söyledi.

Pazartesi günü Erivan'da göstericiler Fransız Büyükelçiliği önünde bir yürüyüşe çıkarak çatışmadan sonra hala kayıp olan askerlerin bulunması için yardım çağrısında bulundular.

Ermenistan, 2.300'den fazla askeri kayıp bildirirken, Azerbaycan herhangi bir askeri kayıp açıklamadı.

Her iki tarafta da 100'den fazla sivilin öldürüldüğü bildirildi.

Editör: TE Bilisim