Erzin ilçesine "Canlı hayvan ve hayvansal ürünler ihtisas serbest bölgesi" kurulacak. Erzin Belediye Başkanı Elmasoğlu’nun çağrısıyla bir araya gelen onlarca kurum, projeye karşı olduklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı aldığı kararla Erzin ilçesine "Canlı hayvan ve hayvansal ürünler ihtisas serbest bölgesi" kuracak. Plana göre Erzin’de serbest bölge yaklaşık 25 bin dekar alana yayılacak.

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu’nun çağrısıyla bir araya gelen onlarca kurum, projeye karşı olduklarını söyledi. Çok sayıda siyasi parti, oda, kooperatif, dernek, mahalle muhtarı ve belediye meclis üyeleri Erzin’e yapılmak istenen projeyi tartıştı. Elmasoğlu, Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi’nin ülkeye ve Erzin’e yarardan çok zarar getireceğini söyledi. Elmasoğlu, bu projeyi ancak hep birlikte engelleyebileceklerini belirtti.

Erzin’in Türkiye’nin en geniş yer altı tatlı su havzasına sahip olduğuna dikkat çeken kurum temsilcileri, ilçenin Ceyhan’ın bir kısım köylerinin içme suyunu da karşıladığını belirtti. Projenin hayata geçirilmesi durumunda bölgenin doğasının, suyunun zarar göreceğini söyleyen kurum temsilcileri bu projenin yapılmaması gerektiğini vurguladı.

"ET SORUNU İTHALATLA DEĞİL BESİCİ İLE ÇÖZÜLÜR"

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin, ülkenin tarım ve hayvancılığının yanlış politikalar sonucu bitirildiğini belirterek özellikle hayvan ithalatıyla bitirilen hayvancılığın bu ve buna benzer politikalarla tamamen yok edileceğini ifade etti. Keskin, Türkiye’de et sorununun ithalatla değil, besicinin desteklenmesiyle çözülebileceğini, Türkiye’nin ithalat politikasından vazgeçerek ülkedeki hayvancılığı desteklemesini istedi.

HAYVAN İTHALATI ARTTI

Samanı dahil ithal eden Türkiye özellikle 2010 sonrası hayvan ithalatında "gaza bastı". 2010 yılından itibaren sekiz yılda Türkiye, 1 milyon 485 bin 298 adet büyükbaş, 406 bin 821 adet küçükbaş olmak üzere toplamda 1 milyon 892 bin 119 canlı hayvan ithalatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin canlı hayvan ithalatı için ödediği paranın miktarı ise 6 milyar 215 milyon TL oldu.

Editör: TE Bilisim