İsviçre Pazar günü bir referandum düzenledi ve eşcinsel çiftlerin evlenmelerine izin vermeye ve onlara heteroseksüel meslektaşlarıyla aynı hakları vermeye hazır görünüyor.

Otuz yıl sonra, Pazar günü yapılan bir referandumda, zengin Alp ulusu, eşcinsel çiftlerin evlenmelerine izin vermeye ve onlara heteroseksüel muadilleriyle aynı hakları vermeye kararlı görünüyor.

İsviçre'de Lozan Üniversitesi'nde eşcinsellik tarihi konusunda uzman olan Delessert, "Bu ileriye doğru atılmış büyük bir adım" dedi.

Ülke, 1942'de eşcinselliği suç olmaktan çıkardı, ancak çok sayıda yerel ve bölgesel polis gücü, bazıları 1990'ların başına kadar "eşcinsel kayıtları" tutmaya devam etti.

Delessert, bu kayıtların "sapkınlığı ve ahlakı kontrol etmeyi" amaçladığını ve listelenenlerin yaşamları üzerinde korkunç etkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

"Sözde bir eşcinsel hırsızlıktan hüküm giydiyse, eşcinselliği ahlaksızlığının ek kanıtı olarak sunuldu" dedi.

"Eşcinsel bir daire kiralamak için başvursa alamaz. Bir eşcinsel kamuda iş isteseydi alamaz."

Ancak ayrımcılığın nedenleri söylenmedi: kayıtlar hiçbir zaman kamuya açıklanmadı ve orada listelenenler hiçbir zaman bilgilendirilmedi.

- 'Anlaması zor' -

Delessert, 1979 ve 1980'de sadece Zürih ve Basel'in sicilleri hurdaya çıkardıklarını kamuoyuna açıkladı ve diğer tüm sicillerin ortadan kaybolmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Polis memurlarının bir suç işledikten sonra tutuklanan eşcinseller hakkında "dosyalar" oluşturulmasını talep ettiği polis belgelerinde el yazısıyla yazılmış notlar bulmayı başardığını söyledi.

Delessert ayrıca, her yıl Zürih'te yaklaşık 200 eşcinselin kayıt altına alındığını belirten bir komiserin ifadesini bulduğunu söyledi.

Zürih'in resmi kayıtlar bölümü AFP'ye bu kayıtların iç polis kullanımı için tutulduğunu ve imha edildiğini söyledi.

Nisan 1990'da İsviçre medyasında yayınlanan bir muhbir tarafından yapılan bir açıklama, ilk olarak halkı bu kayıtlardan birinin, Bern'deki varlığı konusunda uyardı ve haykırış, yetkilileri uygulamayı durdurmaya zorladı.

İsviçre parlamentosu geçen yıl eşcinsel evliliği yasallaştırmak için oy kullandı
İsviçre parlamentosu geçen yıl eşcinsel evliliği yasallaştırmak için oy kullandı Fabrice COFFRINI AFP/File

AFP ile temasa geçildiğinde, Bern kanton polisi dahili arama yaptıklarını, ancak "görünüşe göre var olan bu kayıt hakkında bilgi bulamadıklarını" söyledi.

"Etik düzeyde, bugün anlamak zor."

Bu tür açıklamalar memnuniyetle karşılansa da Delessert, uygulama için "siyasi yetkililerin asla özür dilemediğini" vurguladı.

- Zombiler ve ağlayan bebekler -

Ancak son yıllardaki siyasi dönüşümü selamladı.

Geçen yılın başlarında yapılan bir referandum homofobi eylemlerini suç saymayı seçti ve yıl sonuna doğru parlamento eşcinsel evliliği yasallaştırmayı oyladı.

Bu yasa sonunda İsviçre'yi eşcinsel hakları konusunda Avrupa'nın çoğuyla aynı hizaya getirmeyi amaçlıyordu.

Ancak yasa karşıtları, yasayı engellemek amacıyla ülkenin doğrudan demokratik sistemi içinde bir referandum yapılmasını talep ettiler.

Ancak son anketler, İsviçreli seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun yasayı değiştirmeyi desteklediğini gösteriyor.

Eşcinsel çiftler zaten İsviçre'de hemcins birlikteliği kaydedebilir, ancak bu statü evlilikle aynı hakları sağlamaz.

Eşcinsel evliliğe izin vermek, eşcinsel ilişkilerdeki yabancı eşlerin basitleştirilmiş bir prosedürle vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına ve eşcinsel çiftlerin ortaklaşa evlat edinmelerine izin vererek bunu düzeltecektir.

Ve tartışmalı bir şekilde lezbiyen çiftlere sperm bağışına erişim sağlayacaktı.

Çoğunlukla popülist sağcı İsviçre Halk Partisi'nden gelen muhalifler, İsviçre şehirlerini çocukların metalaştırılmasını kınayan ve yasanın "babayı öldüreceğini" uyaran sert afişlerle sıvadılar.

Thierry Delessert, polisin bazı yerlerde hâlâ eşcinsellerin kayıtlarını tuttuğu İsviçre'deki
Thierry Delessert, polisin bazı yerlerde hâlâ eşcinsellerin kayıtlarını tuttuğu İsviçre'deki "şüpheli" emlakçılarla olan karşılaşmalarını hâlâ hatırlıyor Fabrice COFFRINI AFP

Posterlerinden birinde, kulağı sığır gibi etiketlenmiş ağlayan bir bebek ve "Bebek talep üzerine mi?" sorusu görülüyor.

Ölü bir babayı temsil etmesi amaçlanan devasa zombi benzeri bir kafaya sahip olan bir diğerinin üzeri, Wallis kantonundaki yakındaki bir ilkokul tarafından çocukları korkutacağı korkusuyla örtüldü.

Editör: TE Bilisim