Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, 5 Ocak 1922’nin; Adana'nın kurtuluş tarihi olduğu kadar, yedi düvele karşı verilen kahramanca mücadelenin simgesi ve milletin övünç kaynağı olduğunu söyledi.

ÇGC Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Esendemir, “31 Ekim 1918’de Adana’ya gelen Atatürk, İskenderun’a çıkartma yapmayı planlayan İngiliz ve Fransızlara ateşle karşılık verileceğini belirterek, kurtuluş mücadelesinin ateşini Adana’da yakmıştır. Türkiye’nin geleceğini aydınlatan bu karar; Adanalılar için de büyük bir övünç kaynağıdır. Çanakkale Savaşı’ndaki kahramanlık ruhu Kurtuluş Savaşı döneminde Adana’da alevlenmiş, bu kahraman kentin insanları esaret altında kalmayı reddetmiştir. Bu yönüyle, Adana’yı bize emanet ederek yurt yapan kahramanlarımıza minnettarız.” dedi

Atatürk'ün, 15 Mart 1923'te yine Adana'ya geldiğini anlatan Esendemir, “Bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur.” sözünü söyleyerek, kurtuluşta Adana'nın önemini vurguladığını dile getirdi.

O dönemin kahramanlarından Ahmet Remzi Yüreğir’in gazeteci olmasının da kendileri için bir övünç kaynağı olduğunu kaydeden Esendemir; şunları söyledi; “Yeni Adana gazetesi o günün zor koşullarında hazırladığı ve dağıttığı gazetelerle halkı kurtuluş yolunda aydınlatmıştır. Fransızların bütün baskılarına rağmen esarete boyun eğmeyen Ahmet Remzi Yüreğir ve arkadaşları gazetecilik mesleğinde her daim yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Tarihe altın harflerle yazılan Adana’nın kurtuluşunun 101. yılında, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluşta emeği geçen kahraman silah arkadaşlarını ve tüm Mehmetçikleri özlem ve minnet duygularıyla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz."  

Editör: Haber Merkezi