Esendemir: Deprem değil, binalar öldürür

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, 17 bin 480 kişinin öldüğü, 23 bin 781 kişinin yaralandığı ve 505 kişinin engelli kaldığı 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminin yıldönümünde acılarının hala dinmediğini belirterek, “Şu unutulmamalıdır ki deprem değil, binalar öldürür. İnşaatlar denetlenmediği ve binalar sağlam yapılmadığı sürece biz daha çok acılar yaşarız” dedi
Yönetim kurulu adına açıklamalarda bulunan Başkan Esendemir, “17 Ağustos 1999'da yerel saatle 03:02'de merkez üssü Gölcük olan 7.6 büyüklüğündeki 45 saniye süren Gölcük depremi sadece Kocaeli'nde değil, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir bölgede ve Marmara'da hissedildi. Hatta hissedildiği bölgeyi de aştı tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Binlerce vatandaşın yaşamını yitirmesine, on binlercesinin yaralanmasına, evsiz ve yuvasız kalmasına yol açan bu deprem, binaların ne kadar denetimsiz yapıldığını da gözler önüne serdi. Bu yüzden yapı denetim mekanizmalarının her zamankinden daha çok işler hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.


Esendemir şöyle devam etti: “Biz gazeteciler elbette yurttaşları depreme karşı uyarmalıyız. Elbette deprem haberleri yapmalıyız ama depremde ölüm haberleri yapmak istemiyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de deprem oluyor ama kimsenin burnu dahi kanamıyor. Aynı şiddetteki deprem bizde oluyor, ertesi gün gazete manşetleri depremde ölenlerin haberleriyle doluyor. Bu yüzden, benzeri bir felaketin bir daha yaşanmamasını diliyorum. Geçmişten bugüne depremlerde hayatını acı bir şekilde kaybeden tüm vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalanlara başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Milletimiz bir daha böyle büyük acılar yaşamasın.”

Editör: TE Bilisim