Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün; karın tokluğuna ve insanca yaşama koşullarından uzak çalışan ya da sırf düşüncelerinden dolayı adliye koridorlarında yazdıklarını savunmak zorunda bırakılan gazetecilerin utanç günü haline getirildiğini söyledi.

Cumhuriyet’in 100.Yılını kutlarken basını daha özgür bir ülke hayal ettiklerini belirten Esendemir, ÇGC Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada; “Demokrasimiz geliştikçe, basın özgürlüğü konusundaki sıkıntıların da ortadan kalkacağına inanıyorduk ama bu inancımız her geçen gün zedelendi. Bir yanda hakları elinden alınıp ekonomik kriz içinde boğulan gazeteler, bir yanda karın tokluğuna mahkûm edilen gazeteciler ve bir yanda yazısından ya da konuşmasından dolayı ceza alan medya emekçileri var. Karın tokluğuna çalışanların bayramı olamaz. Böyle bir ortamda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü nasıl kutlayacağız?” dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun girişimleriyle özellikle yerel basının kalkınması adına birçok kolaylıkların sağlandığını ama bunların da yetersiz olduğunu ifade eden Esendemir, şöyle devam etti: “Bir ülkede ‘ileri demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları’ standartlarına ulaşılmasının tek yolu özgür basındır. Okuyucuya doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı ancak özgür basınla sağlanabilir. Basının toplumsal hayattaki etkinliği ne kadar güçlü olursa demokrasi de o kadar köklü hale gelir. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize kazandırdığı güçlü cumhuriyetimiz ile yeni bir yüzyıla girerken, emeği ve alın teriyle çalışan basın emekçilerinin daha özgür bir ortama kavuşmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin biran önce yapılmasını ve sırf düşüncelerinden dolayı mahkûm olanların salıverilmesini istiyoruz. Bu yönüyle, yetki makamında oturanların verdikleri kararları yeniden gözden geçirmelerini diliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi