Eski bayramlar şööyleydi bööyleeydi olayına girip sizleri bayma niyetinde değilim. Hatırladığım tek şey bayram demek yeni elbiseler giymek, harçlık ve şeker toplamak'tı. Beni aslında düşündüren şey yaşam şeklinin, dünyaya bakışın, alışkanlıkların değişimi.
Minnak bi vürüsün tüm dünyayı değiştirdiği gibi, bizim de bayramlarımız, dünyanın son hâliyle orantılı değişti. Artık çalışan insanlar için özellikle bayram demek, tatil demek orası kesin de; eski gelenekleri yaşatmaya çalışan kesimin sizce ruh hâli nasıl?

Misal; çocuklar şeker toplamaya çıkıyor:

-Evladım, sakın evlere girmeyin, sadece bu sitede dolaşın. Sakın siteden ayrılmayın bakın biliyosunuz üst sokakta kaçırılan çocuğu Müge Anlı bile bulamadı, amman diyiim sapığı var, organ mafyası vaaar…

-Çocuğum maskeni tak, şekerini topla, maskeni herkesin yanında açıp şeker yeme; eve gelince bayram diye sadece bir tane yersin; biliyosun şeker demek zehir demek, ebeveyn olarak bayramda tradisyonel bişey yap diye bu aktiviteye izin versek de sağlığını düşünmek zorundayız! Yaşlılar elini öptürmeye çalışırsa sakın öpme, ısrar ederse HES kodu iste.

-Kızıııımmm, Rabiasuuu gel eve bakiim, kele şeker toplama neymişş; aç alavan diilsin; senin diğerleri gibi şekere, çüklataya ihtiyaaacıın mı var; sen iste, baban Entep'ten sana çükülat faprikası alsın, gel sen fukara ezik kimin dolaşma !!

-Sana yazıklaaar ossun be oğlum; gezmen yetmez gibi bi de foto koymuşun; ben tatildeyiz gibi eski tatil fotolarımdan koydum; sen bayramı evde geçirdiğimizi yedi düvele duyurdun hakkımı helaal etmiyom sana! Herkesin çocuğu teknede tiktok çekip koysun, benim salak 'bayram şekeri tadında bi bayram' diye story koysun, babası kılıklı vizyonsuzzzz şey; oyyyy ölem beeen rezil oldum âleme!

-Çocuuum ağlama; komşu 'zilimi niye çalıyosun, bu şeker gaspıdır ve benim dinlenme hakkıma tecavüzdür' diye polis çağırmış olabilir; bak insaflıymış şikayetinden vazgeçti de karakolda sabahlamadık!!

-Anne beni bayram adı altındaki seremonilerle çağa aykırı eski usül şeker dilenme, duygu sömürsü altında çikolata alma gibi aktivitelere zorlayamazsınız.! Ben 9 yaşında bir 'bireyim'. Çok istiyosanız bi tıkla getirteyim size çikolata 5 dakikada kapıda hem de yanında kolonya hediyeli… Şimdi izin verirseniz Marvel'ın son filmi için spoiler verilmiş ona bakıcam.

-Kızım otur be evde, şeker toplıycakmışşş, zati pandemi diye iki yıldır hareket yok, bilgisayar başında yedin içtin oturdun, semirdin; bi de şeker ye avuç avuç, ihtiyacın var tabi tombik patates seni!

Eski bayramları bilmem ama, eski özgür ve huzurlu günlerimizi hepimiz özledik; kavuşmak dileğiyle…

Editör: TE Bilisim