Eski bir yerleşim Göleti, yaban hayat cennetine dönüştürülüyor

Yarasalar, kuşlar, geyikler, tilkiler, kurbağalar, tavşanlar ve kunduzlar, BENEO'nun Belçika'da başlattığı biyolojik çeşitlilik programı kapsamında, yaban hayatında yaşamlarını sürdürmeye devam edecek.

Fonksiyonel bileşenlerde dünya lideri olan BENEO, Oreye üretim tesisi civarında biyoçeşitliliği teşvik etmek için uzun vadeli bir program başlattı. BENEO, kar amacı gütmeyen çevre örgütleri Natagora ve Natagriwal ile işbirliği içinde eski bir yerleşim göletini ve çevresini nadir bulunan kuşlar, kunduzlar, yarasalar, geyikler ve kurbağalar dahil olmak üzere vahşi yaşam için bir sığınağa dönüştürüyor. Proje, Belçika'nın Valon Bölgesi'ndeki yerli ve nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına katkıda bulunurken aynı zamanda yerel toplumu zenginleştirecek.

BENEO'daki biyoçeşitlilik programından sorumlu çevre mühendisi Caroline Moitroux, proje ile ilgili bilgi verdi:

"Bu proje, insan faaliyetleri nedeniyle zaman içinde kaybolan doğal dengenin bir kısmını geri kazanmada aktif bir rol oynama şansımız. Yerleşim havuzlarımız, fauna ve floranın geliştiği bir ortam olduğundan, onları korumayı ve beslemeyi kendi sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Uzmanlığımız gıda bileşenlerinde olduğu için bu alandaki uzmanlardan tavsiye aldık. Kar amacı gütmeyen çevre kuruluşları Natagora ve Natagriwal ile yaptığımız işbirlikleri sayesinde, göletlerimizde ve çevresinde sağlıklı, doğal bir ekosistem kurmak için bilinçli adımlar atıyoruz.”

Bu göletin tarihi, şeker pancarını yıkamak ve Oreye işleme tesisine taşımak için suyun kullanıldığı eski yıllara kadar uzanmaktadır. Toprağın havuz yatağına oturması ve temiz suyun yeniden kullanılması için su havuzdan geçirilmiştir. Göletin bu amaçla kullanılmaya başlanmasının üzerinden 30 yıl geçmiş ve aradan geçen sürede doğaya gelişme şansı vermek için bozulmadan bırakılmıştır.

Bu süre zarfında, birçok yabani hayvan, gölet ve çevresini evleri haline getirdi. Su kenarını kolonize eden sazlıklar, göçmen ve yerli su kuşları için ideal bir yaşam alanı olmasının yanı sıra geyik ve tilkileri de cezbetmiştir. Ayrıca yakındaki ormanın yırtıcı kuşları, tavşanlar, yarasalar ve kunduzlar için bir sığınak yeri sağlamaktadır. Göletin komşu belediyedeki doğa koruma alanına yakınlığı, aynı zamanda onu vahşi yaşamın gelişmesini teşvik etmek için mükemmel bir yer haline getirmektedir.

Umut verici başlangıçlar inşa etmek üzere BENEO,  Natagora ve Natagriwal ile güçlerini birleştirdi. Habitatları ve eko-sistemleri yönetme ve tarımsal-çevre planlarını yürütme konusunda birleşik uzmanlığa sahip olan her iki dernek, bu alanın biyolojik çeşitliliğini daha da geliştirecek ve zenginleştirecek bir dizi projeyi uygulamak için BENEO ile birlikte çalışacak. Örneğin, Natagriwal, mahsuller ve vahşi alanlar ve sürdürülebilir uygulamalar arasında ekolojik koridorlar oluşturmak için çevredeki arazide çalışan çiftçilerle birlikte çalışmaktadır.

Natagriwal'da tarımsal-çevresel ve iklimsel yöntemler için saha danışmanı olan Aurélie Borensztein şunları söylüyor: “Yerel çiftçiler ve Natagriwal ile işbirliği çok iyi ve yapıcı bir girişimdir. Şimdiden çeşitli toplantılar, sahada şimdiden somut sonuçlara yol açtı. Ovaların küçük faunasına adanmış şeritler ve araziler örneklerden biridir.”

Bu arada Natagora, tür denetimi ve habitat oluşturma gibi girişimlerle bu alanındaki yerli flora ve faunanın korunmasına öncülük etmektedir. Kuruluş şu anda kuşları gözlemlemek için terkedilmiş bir elektrik kabinini dönüştürmektedir.

Program hakkında yorum yapan Natagora proje koordinatörü Thierry Ory şunları söylüyor: ““Hesbaye” bölgesi çoğunlukla birkaç durgun su kütlesinin kaldığı açık alanlardan oluşuyor. Bu nedenle, göletler biyolojik çeşitlilik ve özellikle kuşlar ile yusufçuklar için çok çekici hale gelmektedir. Artık tüm taraflar, endüstriyel süreçler ile doğanın iyileştirilmesi arasındaki denge içinde bir arada yaşama olasılıklarına ikna olmuş durumda.”

Alanın tamamı 30 hektara yayılıyor ve tesiste daha sonra işlenen hindiba köklerini yıkama suyu olarak aktif kullanılan dört gölet daha bulunmaktadır. Bölgenin geri kalanı, 130 yılı aşkın bir süredir Oreye'nin yerel tarımına ev sahipliği yapmaktan gurur duyan bir geleneğe sahip olan BENEO’ya tarım arazisi olarak verilmiştir.

---------------------------------------------------------------------

BENEO Oreye Hakkında

BENEO'nun eskiden Orafti (Raffinerie Tirlemontoise'nin bir parçası) olarak bilinen Oreye tesisi, Valon bölgesinde (Belçika) bir başarı öyküsüdür. Tesis 1889 yılında kurulmuş ve bir yüzyıldan fazla bir süredir şeker pancarı rafinerisi olarak işletilmektedir. 1990'ların başında, fabrikayı hindiba bazlı bir tesise dönüştürmek için süreç yeniden tasarlandı ve hindiba liflerinin besinsel faydaları ve teknolojik uygulamaları hakkında önemli araştırmalarla desteklendi. Sürekli büyüme gerçekleşti ve bugün BENEO, 2006'dan beri Güney Amerika'da (Şili) faaliyet gösteren ikinci fabrikasıyla hindiba kökü liflerinde küresel pazar lideridir. 1989'dan beri Almanya merkezli Südzucker'ın bir parçası olan Oreye tesisi, Südzucker 2007'de eski Remy (Wijgmaal, Belçika) ve Palatinit (Mannheim, Almanya) işletmeleriyle birlikte, üç yönlü iş birimi çerçevesinde kurulan BENEO Group'a entegre edildi.

 BENEO hakkında

BENEO hindiba kökü, pancar şekeri, pirinç ve buğdaydan elde edilen fonksiyonel bileşenler sunar. BENEO, bir ürünün besinsel ve teknolojik özelliklerinde geliştirilmesine yardımcı olmak için ideal bir ortaktır. Şirket 1.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Belçika, Şili, Almanya ve İtalya'da üretim birimlerine sahiptir.

Natagora ve Natagriwal hakkında

Wallonia-Brüksel bölgesinde mevcut olan Natagora, 5.000 hektara yayılmış çok sayıda doğa rezervine sahiptir. Temel amacı, biyolojik çeşitliliğin azalmasını durdurmak ve insan faaliyetleri ile çevrenin korunması arasında daha iyi bir denge kurulmasına yardımcı olmaktır. Natagriwal, tarım-çevre programı ve Avrupa'da nesli tükenmekte olan türlerin korunmasını amaçlayan Avrupa ekolojik ağı Natura 2000'in uygulanmasında çiftçileri, ormancıları ve kamu veya özel mülk sahiplerini bilgilendirir, tavsiyelerde bulunur ve denetler.

BENEO ve bileşenleri ile ilgili daha fazla bilgi için  www.beneo.com ve www.beneonews.com    ya da  Twitter: @_BENEO ve LinkedIn:www.linkedin.com/company/beneo    ziyaret edilebilir.

Editör: TE Bilisim