Yaklaşık 500 Eş-Şebab savaşçısı geçen hafta ilk kez doğu Etiyopya'ya girdi ve sınır boyunca Etiyopya güçleriyle çatıştı.

Yerel ve askeri yetkililer, yaklaşık 500 Eş-Şebab savaşçısının geçen hafta ilk kez doğu Etiyopya'ya geçtiğini ve sınır boyunca Afrika ülkesinin silahlı kuvvetleriyle çatıştığını ve en az 150 teröristin öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Devlet haber ajansı ve bir bölge komutanının bildirdiğine göre, dokuz gündeki üçüncü çatışma turunda, bölgesel güçler sınır çatışmaları sırasında 150'den fazla Eş-Şebab militanını öldürdü.

Fuad Shangole olarak da bilinen terörist grubun kurucularından Fuad Mohamed Khalaf'ın ölümünü eklediler. Amerika Birleşik Devletleri uzun zamandır yakalanmasına yol açacak bilgiler için 5 milyon dolarlık bir ödül teklif etmişti.

Saldırılar, merkezi hükümetin iki farklı bölgede bir isyanı bastırmaya ve paramiliter grupları sakinleştirmeye çalıştığı Etiyopya'daki karmaşık güvenlik ortamına katkıda bulunuyor.

20 Temmuz'da El-Şebab'ın Liyu polisinin kamp kurduğu Etiyopya yakınlarındaki Aato ve Yeed kasabalarına saldırdığı bildirildi. Her iki şehir de Etiyopya sınırında, güneybatı Somali'nin Bakool bölgesinde yer almaktadır. 

Savaşçılar iki ülke arasındaki sınırda bir bölgeye saldırmaya ve Etiyopya'ya girmeye çalıştılar, ancak son günlerde ikinci olan saldırıları Etiyopya silahlı kuvvetleri tarafından geri püskürtüldü.

Somali bölgesel devletinin başkanı Mustafe Omer, Eş-Şebab grubunun Somali bölgesinin sınır bölgelerinde saldırı başlatmaya çalıştığını doğruladı. 

Ancak, Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri (ENDF) tarafından bölgedeki güvenlik güçleriyle birlikte yürütülen ortak operasyonda komplo "tamamen engellendi" dedi.

Ömer, terörist grubun bölgede petrol bulunan bölgelere girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca militan grubun Afdheer bölgesinden ülkenin merkezine girme girişimi de sekteye uğradı. 

Diğer kaynaklar, son günlerde 180 milis askerinin savaşta düştüğünü tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim