COVID krizinde Afrika'daki mülteciler 'her zamankinden daha da savunmasız'

BM insani yardımseverleri 9 Temmuz Perşembe günü yaptığı açıklamada, Afrika'daki milyonlarca mültecinin COVID-19 krizine yardım kesintileri ve artan gıda fiyatları nedeniyle daha fazla gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Dünya Gıda Programı'ndan ( WFP ) ve BM mülteci ajansından ( UNHCR ) gelen uyarı, kıtada devam eden çatışmalar ve afetler yetersiz fonlarla çakışıyor.

WFP İcra Direktörü David Beasley, “Durum herkes için kötüleşmeye devam ederken, felaketlerini kesinlikle engelleyecek hiçbir şeyi olmayan mülteciler için büyütülüyor” dedi . “En iyi durumda, mülteciler sıkışık koşullarda yaşıyor, temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyor ve genellikle hayatta kalmaları için dışarıdan yardım almaktan başka seçeneği yok. Artık her zamankinden daha fazla hayat kurtarıcı desteğimize ihtiyaçları var. ”

Dünya çapında 10 milyondan fazla mülteci bugün WFP yardımı alıyor; bu, nakit eksiklikleri nedeniyle Nisan ayında gıda rasyonlarının yüzde 30 oranında kesildiği Uganda'daki Bidibidi gibi dünyanın en büyük mülteci yerleşimlerini de içeriyor.

Azaltılmış yardımlar

Doğu Afrika'da 3.2 milyondan fazla mülteci, Etiyopya, Kenya, Sudan, Güney Sudan ve Tanzanya da dahil olmak üzere yetersiz fonlama nedeniyle zaten azaltılmış yardımlar alıyor.

Önemli fon eksiklikleri Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Malavi, Mozambik ve Zambiya'da gıda kesintilerini tehdit ediyor veya bunlara yol açtı.

Acil eylem olmadan, akut yetersiz beslenme, bodurluk ve anemi seviyelerinin artması beklenirken, ajanslar uyardı ve Hükümetleri, mültecilerin ve yerinden edilmiş nüfusların sosyal güvenlik ağlarına ve COVID-19 müdahale planlarına -  Küresel Mülteciler için Kompakt - yiyecek ve acil nakit yardımına erişebilmelerini sağlamak için.

Etiyopya mülteci çocuklar krizde

Etiyopya'da, her 10 mülteciden altısından fazlası kritik düzeyde anemi yaşıyorken, BMMYK Yüksek Komiseri Filippo Grandi, iki mülteciden yaklaşık birinin, “hayati aşamalarda onların gelişimi için gerekli yiyeceklerden yoksun bırakılırsa yaşam boyu zorluklar yaşayabilen” çocuklar olduğu konusunda uyardı.”.

Kamerun'da, WFP, fon boşlukları nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki mültecilere yardımını Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 50 azaltmak zorunda kaldı.

BM insancılları, ülkedeki Nijeryalı mülteciler için rasyonlarda kesintiler beklerken, Doğu Afrika genelinde COVID-19 ile bağlantılı sınırlarda tıkanıklık “tıkanıklık yarattı, hayati yardımı ve ticaret akışlarını geciktirdi” dedi.

Sonuç olarak, kıtanın birçok yerinde gıda fiyatlarının arttığını, "milyonlarca mülteciye, özellikle de günlük ücretlerle ağızdan yaşamakta olanlara potansiyel olarak yıkıcı bir tehdit oluşturduğunu" eklediler.

Gıda fiyat şokları

Kongo Cumhuriyeti'nde, temel bir gıda sepetinin ortalama fiyatı yüzde 15 arttı, Ruanda'da WFP, mülteci kamplarının etrafında, Nisan ayında gıda fiyatlarının zaten bir yıla göre ortalama yüzde 27 daha yüksek olduğunu bildirdi. ve 2018'e göre yüzde 40 daha yüksek.

Ortak ajansın açıklamasına göre, bu zorluklar nedeniyle “birçok mülteci yemek atlamak veya yemek porsiyonlarını azaltmak gibi olumsuz başa çıkma mekanizmalarına başvuruyor” dedi.

Hayatta kalma taktikleri

Güney Sudan'da mültecilerin yüzde 80'inden fazlası bu tür önlemlere başvuruyor ve “bazı durumlarda mülteciler dilenmeye, işlemsel cinsiyete ya da yiyecek alabilmek için erken ya da zorla evliliklere başvuruyorlar”.

Küresel olarak, WFP'nin önümüzdeki altı ay boyunca küresel olarak mültecileri desteklemek için 1,2 milyar dolardan fazla ihtiyacı var, yarısından biraz fazlası Afrika'daki operasyonlar için.

BM'nin COVID-19 için daha geniş bir Küresel İnsani Müdahale Planı'nın bir parçası olarak UNHCR, hayat kurtarıcı müdahaleler için 745 milyon $ 'a ihtiyaç duyuyor ve bunun 227 milyon doları Afrika'daki operasyonlar için.

Editör: TE Bilisim