BM insani yardım şefi Cuma günü, Etiyopya'nın güç durumdaki Tigray bölgesinde ve ülkenin kuzeyinde kıtlığın yakın olduğu ve yüz binlerce veya daha fazla insanın ölme riski olduğu konusunda uyardı.

Mark Lowcock, ekonominin işletmeler, mahsuller ve çiftliklerle birlikte yok edildiğini ve bankacılık veya telekomünikasyon hizmetlerinin olmadığını söyledi.

Bir açıklamada, "Açlıkla ilgili ölümleri zaten duyuyoruz" dedi.

Lowcock, “İnsanların uyanması gerekiyor” dedi. "Uluslararası toplumun, para sağlanması da dahil olmak üzere, gerçekten adım atması gerekiyor."

Etiyopya Devlet Başkanı Abiy Ahmed'in hükümeti ile bir zamanlar Etiyopya hükümetine egemen olan Tigray liderleri arasındaki aylarca süren siyasi gerilimin geçen Kasım ayında patlak verdiği savaştan bu yana hiç kimse kaç binlerce sivilin veya savaşçının öldürüldüğünü bilmiyor.

Uzun zamandır Tigray düşmanı olan Eritre, çatışmada komşu Etiyopya ile bir araya geldi.

Mayıs ayı sonlarında Lowcock, savaş başladığından bu yana Tigray'in korkunç bir resmini çizdi; tahminen 2 milyon insan yerinden edildi, siviller öldü ve yaralandı, tecavüzler ve diğer “tiksindirici cinsel şiddet” biçimleri yaygın ve sistematik ve kamu ve özel altyapı için gerekliydi. hastaneler ve tarım arazileri de dahil olmak üzere siviller yok edildi.

Lowcock, "Şu anda Kuzey Etiyopya'da kıtlık koşullarında yüz binlerce insan var" dedi. "Bu, 2011'de oradaki kıtlıkta çeyrek milyon Somalilinin hayatını kaybetmesinden bu yana, dünyanın on yıldır gördüğü en kötü kıtlık sorunu. Bu şimdi, 1984'te Etiyopya'daki devasa trajedinin korkunç yankılarına sahip."

1984-85'teki feci kıtlıkta, yaklaşık 2 milyon Afrikalı, yaklaşık yarısı Etiyopya'da olmak üzere, açlıktan veya kıtlığa bağlı rahatsızlıklardan öldü.

Lowcock, "Artık yüzbinlerce veya daha kötü durumda olan bir can kaybı riski var" dedi.

İhtiyacı olan herkese gıda ve diğer insani yardımları ulaştırmanın yardım kuruluşları için çok zor olduğunu kanıtladı.

Birleşmiş Milletler ve Etiyopya hükümetinin son aylarda kuzey Etiyopya'da, özellikle hükümet kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 2 milyon kişiye yardım ettiğini söyledi.

Ancak Lowcock, Tigrayan muhalefet güçleri tarafından kontrol edilen yerlerde bir milyondan fazla insan olduğunu ve “onların yiyecek almasını önlemek için kasıtlı, tekrarlanan, sürekli girişimler olduğunu” söyledi.

Buna ek olarak, Eritreliler tarafından kontrol edilen yerler ve milis grupları tarafından kontrol edilen diğer yerlerde yardım ulaştırmanın son derece zor olduğunu söyledi.

İnsani İşlerden Sorumlu Genel Müsteşar, “Silahlı ve bombalı adamların yaptıkları ve siyasi efendilerinin onlara yapmalarını söyledikleri için yardım görevlilerinin erişimi orada değil” dedi.

Lowcock, tüm tıkanıklıkların geri alınması gerektiğini ve “bunun çoğundan sorumlu olan Eritrelilerin geri çekilmesi gerektiğini” söyledi, böylece yardım kıtlıkla karşı karşıya kalanlara ulaşabilir.

"Başbakan Abiy Ahmed'in yapacağını söylediği şeyi yapması ve Eritrelileri Etiyopya'dan ayrılmaya zorlaması gerekiyor" dedi.

Lowcock, yedi büyük sanayileşmiş ülkenin liderlerinin - ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Japonya, İtalya ve Kanada - insani krizi ve kuzey Etiyopya'daki yaygın kıtlık tehdidini zirvelerinin gündemine almaları gerektiğini söyledi. 11-13 Haziran Cornwall, İngiltere.

1984'te meydana gelen türden devasa bir trajedi olsaydı, sonuçların çok uzun süreceğini herkesin anlaması gerekiyor" dedi.

Editör: TE Bilisim