Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçilerin 2 aydır maaşlarını; 4 aydır da ek mesai ücretlerini alamadığı yönündeki iddialar hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Sağlık Bakanlığı ile Türkerler-Astaldi ortaklığıyla yapılan Ankara Etlik Şehir Hastanesi şantiyesinde, Türkerler Holding’in taşeronluğunu üstlenen AEMEC Anonim Şirketine bağlı çalışan 70’e yakın taşeron işçinin, Ağustos 2022’den bu yana maaş alamadığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Halihazırda 2 aydır maaşları ödenmeyen işçiler, ayrıca ek mesai ücretlerinin de maaş hesaplarına yatırılmak yerine elden verildiğini ve usulsüz şekilde verilen bu ek mesai ücretlerini de 4 aydır alamadıklarını belirtmiştir. Son olarak; en az 4 aydır hakları gasp edilen taşeron işçiler, bu süreçte AEMEC Anonim Şirketi yetkililerinin, “Türkerler Holding’ten ödeme alamadıklarını” kendilerine söylemesi üzerine Türkerler Holding yetkililerine ulaştıklarını ve onların da “Biz de Sağlık Bakanlığı’ndan ödeme alamıyoruz. Ayrıca maaş ödemeleri için gerekli olan belgelerde Sağlık Bakanlığı’nın ilgili heyetinin imzaları eksik; bu nedenle süreç uzuyor” dendiğini belirtmişlerdir.

Bu bağlamda;

1.     Ankara Etlik Şehir Hastanesi inşaatında AEMEC’e bağlı çalışan taşeron işçilerin 2 aydır maaşlarını; 4 aydır da ek mesai ücretlerini alamadığı bilginiz dahilinde midir? Bilginiz dahilindeyse Etlik Şehir Hastanesinde çalışan taşeron işçilerin uğradığı mağduriyetleri gidermek için Bakanlığınızca hangi girişimlerde bulunulmuştur?

2.      Konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3.     İş Kanunu çerçevesinde işçinin ücret ödemelerini süresi içinde kasten ödemeyen veya eksik ödeyen işverene yönelik olarak her ay ve her işçi için idari para cezası uygulaması hükmü geçerlidir. İlgili firma hakkında idari para cezası uygulaması başlatılmış mıdır?

4.     İşçilerin ek mesai ücretlerinin maaş hesabına yatırılmadığı ve elden teslim edildiği iddiası doğru mudur? Doğruysa hangi amaçla ek mesai ücretleri elden verilmektedir?

5.     Sağlık Bakanlığı’nın Türkerler Holding’e ödeme yapmadığı ve belgelerdeki imza eksikliği nedeniyle işçilerin maaşlarını alamadığı iddialarına ilişkin Sağlık Bakanlığıyla iletişime geçilmiş midir? İletişime geçilmiş ise bundan sonraki süreçte neler yapılması planlanmaktadır?

Editör: Güven BOĞA