Ang Rita, tırmanışlarını oksijen kullanmadan yaptı ve Nepal'de tırmanma becerileri nedeniyle 'kar leoparı' olarak biliniyordu.

Everest Dağı'na 10 kez tırmanan ilk kişi olan Ang Rita Sherpa, ailesinin söylediğine göre uzun bir hastalıktan sonra hayatını kaybetti.

İlk adıyla giden Ang Rita tarafından 1983 ile 1996 yılları arasında dünyanın en yüksek dağının 8.850 metrelik (29.035ft) zirvesine yapılan tüm çıkışlar, birçok Sherpa gibi, şişelenmiş oksijen olmadan yapıldı. Başarılarıyla uluslararası üne kavuşan ilk Sherpa rehberlerindendi.

Uzun süredir beyin ve karaciğer rahatsızlıkları yaşayan 72 yaşındaki torunu Phurba Tshering, Pazartesi günü Nepal'in başkenti Katmandu'daki evinde hayatını kaybetti.

Ang Rita, tırmanma becerileri nedeniyle "kar leoparı" olarak da biliniyordu.

Nepal Dağcılık Derneği'nin eski başkanı Ang Tshering Sherpa, "O tırmanan bir yıldızdı ve ölümü ülke ve tırmanan kardeşlik için büyük bir kayıp" dedi.

Ang Tshering, cesedin Katmandu'daki bir Sherpa Gomba'ya veya kutsal bir yere yerleştirileceğini ve Şerpa geleneğine göre Çarşamba günü yakılacağını söyledi.

Diğer birçok dağcı, o zamandan beri Ang Rita'nın başarısını aştı ve topluluğun bir üyesi 24 tırmanış rekoru kırdı.

Editör: TE Bilisim