Yaklaşık 1,6 milyon Facebook kullanıcısı, ağın izinsiz yüz fotoğraf etiketleme kullandığı iddia edildikten sonra en az 345 dolar alacak.

Bir federal yargıç, kullanıcıların izni olmadan fotoğraf yüz etiketleme ve diğer biyometrik verileri kullandığı iddiasıyla Facebook aleyhine açılmış 650 milyon dolarlık bir gizlilik davasını onayladı.

ABD bölge yargıcı James Donato, 2015 yılında Illinois'de açılan bir toplu dava davasındaki anlaşmayı onayladı. Illinois'de iddialarda bulunan yaklaşık 1,6 milyon Facebook kullanıcısı etkilenecek.

Donato, mahremiyet ihlali nedeniyle şimdiye kadarki en büyük yerleşim yerlerinden biri olarak adlandırdı.

"Tazmin edilmek isteyen her sınıf üyesinin eline en az 345 $ verecek," diye yazdı ve bunu "dijital mahremiyetin hararetli tartışmalı alanındaki tüketiciler için büyük bir kazanç" olarak nitelendirdi.

Davayı açan bir Chicago avukatı olan Jay Edelson, Chicago Tribune'e, karara itiraz edilmediği takdirde çeklerin iki ay içinde postayla gönderilebileceğini söyledi.

Merkezi San Francisco Körfez Bölgesi'nde bulunan Facebook yaptığı açıklamada, "Topluluğumuzun ve hissedarlarımızın menfaatine olan bu konuyu aşabilmemiz için bir çözüme ulaştığımız için mutluyuz" dedi.

Dava, sosyal medya devini, yüz tanıma teknolojisini kullanarak kullanıcılar tarafından dijital olarak yüzler oluşturmak ve saklamak için yüklenen fotoğrafları taramak için izin almayarak bir Illinois gizlilik yasasını ihlal etmekle suçladı.

Eyaletin Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasası, tüketicilerin yüzler ve parmak izleri gibi verileri toplamadan önce izin almayan şirketlere dava açmalarına izin verdi.

Dava sonunda Kaliforniya'da bir toplu dava olarak sonuçlandı.

Facebook o zamandan beri fotoğraf etiketleme sistemini değiştirdi.

Editör: TE Bilisim