The Verge Perşembe günü, dünyanın en büyük sosyal medya ağı için büyük bir politika değişikliği olacağını bildirdi, Facebook Inc (FB.O) , politikacıları bazı içerik denetleme kurallarından koruyan politikasına son vermeyi planlıyor.

Bildirilen değişiklik, Facebook'un şirketin eski ABD Başkanı Donald Trump'ın askıya alınmasına karar verdiğinde şirketin bağımsız gözetim kurulu tarafından yapılan tavsiyelere yanıtını açıklamasının beklendiği sırada geldi.

Bir Facebook sözcüsü The Verge raporu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Teknoloji platformları, son yıllarda, yönergelerini ihlal eden dünya liderlerini ve politikacıları nasıl denetleyecekleriyle boğuşuyor. Facebook ve Twitter Inc (TWTR.N) , uzun zamandır politikacılara platformlarda konuşmalarında sıradan kullanıcılara göre daha fazla serbestlik verilmesi gerektiğini savunuyor.

Facebook'un gözetim kurulu, şirket tarafından finanse edilen ve kararlarını küçük bir içerik denetleme davalarında geçersiz kılabilen bağımsız bir grup, kısa süre önce Facebook'un 6 Ocak Capitol isyanının ardından Trump'a yönelik engellemesini onayladı, ancak sosyal medya devinin yanlış olduğunu söyledi. süresiz askıya alma.

Ayrıca, Facebook'un Cuma günü tam olarak yanıt vermesi beklenen bağlayıcı olmayan öneriler de verdi. Kurul, devlet başkanlarının ve hükümet yetkililerinin zarar verme konusunda daha büyük bir güce sahip olabileceğini söylese de, aynı kuralların tüm kullanıcılar için geçerli olması gerektiğini söyledi.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg uzun zamandır şirketin politikacıların konuşmasını denetlememesi gerektiğini savundu. Şirket şu anda politikacıların gönderilerini ve reklamlarını üçüncü taraf gerçek kontrol programından muaf tutuyor ve "haber değeri muafiyeti", kamu yararı zarardan daha ağır basıyorsa politikacıların sitede kural ihlal eden gönderilerine izin veriyor - Facebook'un uygulamadığını söylemesine rağmen Trump davasında haber değeri ödeneği.

Kurulun tavsiyelerinde, “önemli zararı” önlemek için platformda acil eylem gerektiğinde “haber değeri” ile ilgili hususların öncelikli olmaması gerektiğini vurguladı.

Kurul ayrıca, materyalin ne zaman kaldırılamayacak kadar haber değeri taşıdığına veya etkili bir hesapta ne zaman harekete geçileceğine karar vermek gibi Facebook'un mevcut politikalarının kullanıcılara daha açık bir şekilde iletilmesi gerektiğini söyledi.

Facebook, siyasi konuşmaya yönelik uygulamalı yaklaşımını bırakması gerektiğini düşünenlerden ateş aldı. Ancak, Trump yasağını rahatsız edici bir sansür eylemi olarak gören Cumhuriyetçi milletvekilleri ve bazı özgür ifade savunucuları da dahil olmak üzere kişiler tarafından da eleştirildi.

Kurul, Facebook'a, eski başkanın hesabının geri yüklenebileceğini, kalıcı olarak engellenebileceğini veya belirli bir süre askıya alınabileceğini görebilecek Trump davasında "orantılı bir yanıt" konusunda karar vermesi için altı ay verdi.

Facebook, eski başkanın platformlarına geri getirilip getirilmeyeceği konusunda henüz bir karar açıklamadı.

Editör: TE Bilisim