Mark Zuckerberg tarafından kurulan sosyal medya devi, 'açıkça kabul edilemez bir hata' için özür diledi ancak daha önce ırksal önyargı iddialarıyla karşı karşıya kaldı.

Facebook, sosyal ağdaki bir videoda Siyah erkekleri "primatlar" zannettikten sonra konu önerme özelliğini devre dışı bıraktığını duyurdu.

Bir Facebook sözcüsü bunu "açıkça kabul edilemez bir hata" olarak nitelendirdi ve tavsiye yazılımının çevrimdışına alındığını söyledi.

Bir AFP soruşturmasına yanıt olarak Facebook, “Bu saldırgan önerileri görmüş olabilecek herkesten özür dileriz” dedi.

"Bunun olduğunu fark ettiğimiz anda tüm konu önerisi özelliğini devre dışı bıraktık, böylece nedenini araştırabilir ve bunun tekrar olmasını engelleyebilirdik."

Yüz tanıma yazılımı, sorunları doğrulukla, özellikle de beyaz olmayan insanlara işaret eden medeni haklar savunucuları tarafından püskürtüldü.

New York Times'a göre, son günlerde Siyah erkekleri içeren bir İngiliz tabloid videosunu izleyen Facebook kullanıcılarına, "Primatlar hakkında video izlemeye devam etmek" isteyip istemediklerini soran otomatik olarak oluşturulmuş bir istem gösterildi.

Daily Mail tarafından yayınlanan söz konusu Haziran 2020 videosunun başlığı, "Beyaz adam marinada siyah adamlara polis çağırıyor."

İnsanlar primat ailesindeki birçok tür arasında yer alırken, videonun maymunlar, şempanzeler veya goriller ile hiçbir ilgisi yoktu.

Önerinin bir ekran görüntüsü, eski Facebook içerik tasarım yöneticisi Darci Groves tarafından Twitter'da paylaşıldı.

Groves, mesajı Facebook'taki eski meslektaşlarına yönelik olarak "Bu 'görmeye devam et' uyarısı kabul edilemez" diye tweet attı.

Mark Zuckerberg tarafından kurulan sosyal medya devi, son yıllarda çeşitli tartışmalarla karşı karşıya kalıyor.

2020'de, yüzlerce reklamveren, Facebook'a nefret söylemini ve yanlış bilgiyi engellemek için somut adımlar atması için baskı yapmak amacıyla Hakaretle Mücadele Birliği (ADL) ve Free Press dahil olmak üzere sosyal adalet grupları tarafından düzenlenen Kâr için Nefreti Durdur kampanyasına imza attı. Siyahi bir adamın ölümünün ardından, George Floyd polis nezaretinde.

Philadelphia merkezli serbest gazeteci ve medya çalışmaları profesörü David A Love, 2019 Al Jazeera makalesinde, Zuckerberg'in şirketinin isteyerek “nefret gruplarını, beyaz milliyetçileri ve aşırı sağcıları mümkün kıldığını” iddia etti.

Editör: TE Bilisim