Zorlu bir sağlık sistemi ve şişirilmiş fiyatlar, hastane tedavisinin birçok kişi için ömür boyu borçla sonuçlanabileceği anlamına geliyor.

Anil Goel, çaresiz yeğeninden Covid tedavisi için para isteyen bir telefon aldığı Mayıs ayındaki geceyi hatırlıyor. Yeğen, eşi ve diğer dört aile üyesiyle birlikte Covid komplikasyonları ile özel bir hastaneye kaldırılmış ancak tüm birikimini tüketmişti.

“Başka türlü hayatta iyi giden genç bir adam olduğu için istek karşısında şok oldum. Ancak yüksek hastane faturaları ve karaborsa birkaç gün içinde tüm birikimini tüketti. Ne de olsa altı aile üyesi yaşam destek ünitesindeydi” dedi Goel.

Altısı daha sonra öldü. Yeğeninin çilesi, Goel'e kendisinin ve ailesinin karşı karşıya olduğu mali kırılganlığı hatırlatan tüyler ürpertici bir şeydi. O zamana kadar hepsi, hayat birikimlerine ve düzensiz sigortalarına güveniyorlardı.

“Her şeyin fiyatları fırlamıştı. Ambulanslar, oksijen tüpleri, hastane yatakları için dört katını ödedi ve hatta ölümlerinin ardından kremasyonlar için fazladan ödeme yapmak zorunda kaldık. Sonuç olarak, altı üyenin tedavisi için 10 milyon rupiden (100.000 £) fazla harcadıklarına inanıyorum. Bazıları ödünç alındı ​​veya bazı varlıkları sattılar” dedi ve yaklaşık 2.000 £ katkıda bulunan Goel.

Ailesi , pandemi sırasında ağır tıbbi harcamalara maruz kalan ve onları iflas ettiren veya borç yükü altında bırakan Hindistan'daki milyonlarca kişiden sadece biri .

Hindistan Halk Sağlığı Vakfı (PHFI) tarafından yürütülen bir araştırma, Hindistan'da geçici bir işçinin hastanede yoğun bakım tedavisinin bir bölümünü kapatmak için 481 gün çalışması gerektiği sonucuna vardı.

Düzenli çalışan bir Hintlinin, Covid hastanesi tecritini karşılamak için 124 günlük maaşa eşdeğer harcaması gerekiyor. Hastanede yoğun bakım tedavisi kendi hesabına çalışanlara ve düzenli çalışanlara sırasıyla 318 gün ve 232 gün çalışmaya mal olacaktır.

PHFI sağlık ekonomisi direktörü Sakthivel Selvaraj, Kovid tedavisinin yüksek maliyetlerinden açık ara en fazla etkilenenlerin geçici işçiler olduğunu söyledi.

Pandemiden önce bile, Hintliler için sağlık maliyetleri , yüksek tıbbi faturalar ve düşük kamu harcamaları nedeniyle her yıl milyonlarca kişinin borca ​​girmesiyle dünyadaki en yüksek maliyetler arasındaydı . 2018'deki bir başka PHFI raporu, 2011-12'de sadece bir yılda 55 milyon insanın tıbbi harcamalar nedeniyle yoksulluk sınırının altına düştüğünü gösterdi .

Bu yıl Hindistan'ın ikinci Covid dalgası daha da fazla insanı borca ​​ve iflasa itti. Uyuşturucu kıtlığı, oksijen ve açgözlü bir gizli pazar ile araç, altın ve mülk kredileri pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Hindistan Rezerv Bankası'na göre, bankaların altın takı karşılığı verdiği krediler Mart 2021 itibarıyla bir yılda %82 arttı .

Nisan 2021'de Delhi'de bir hastanenin önünde bir Covid hastası bekliyor.
Nisan 2021'de Delhi'de bir hastanenin önünde bir Covid hastası bekliyor. Fotoğraf: Danish Siddiqui/Reuters

Hindistan'ın ölümcül ikinci dalgası sırasında vakalar yükselirken, bir bankanın ulusal bir gazetesinde yayınlanan bir ilan, Covid tedavisi için kişisel kredi teklif etti. Faiz oranı yüksekken, reklam vatandaşlara hepsinin #hiçbir yerde olmadıklarını vaat etti.

Hindistan'ın yüksek mahkemesi, eyalet hükümetlerine özel hizmet sağlayıcıların suçlamalarına üst sınır getirmelerini emretti, ancak kararlar nadiren uygulandı ve insanlar çaresizlikten ödeme yapmaya istekliydi.

Bir hasta hakları grubunu yöneten Jayant Singh, teyzesi Covid'e bağlı bir hastalıkla hastaneye kaldırıldığında ailesinin neler yaşadığını anlattı.

Uttar Pradesh'teki hastane, sadece "yatağı tutmak" için 3.000 £ talep etti. “Kuzenim ambulans, yatağı tutma ve diğer hizmetler için binlerce rupi ödemek zorunda kaldı. Tüm yardım çığlıklarına rağmen işler kötüye gitmeye devam ediyor” dedi Singh.

Seçenekler tükendikten sonra, birçoğu tedavi için ödeme yapmak için kitle fonlamasını seçti. Hindistan'ın önde gelen kitle fonlaması sitelerinden biri olan Ketto, pandemi sırasında kampanyalarında büyük bir artış gördü, yaklaşık 125.000 Covid yardım çağrısına ev sahipliği yaptı ve 30 milyon sterlin topladı.

"Hint nüfusunun yaklaşık %80'i hala herhangi bir sağlık sigortasından yoksun ve tüm tıbbi acil durum maliyetlerinin %63'ü cepten yapılan harcamalardır. Acil bir durumda, tüm seçenekler tükendiğinde, insanlar tıbbi harcamalarını finanse etmek için bir alternatif olarak kitle fonlamasına başvuruyorlar” dedi Ketto'nun kurucusu Varun Sheth.

Editör: TE Bilisim