Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi kamuoyu oluşturmak için #FailTarıkKaplan Yakalansın konulu sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulundu.

Sosyal medaya üzerinden yapılan açıklamada; "Diyarbakır'da 1 Haziran 2021 tarihinde Nurcan Kaplan ve annesi pazardan evlerine döndüğü sırada Nurcan'ın boşanma aşamasında olduğu erkek Tarık Kaplan tarafından silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmeye çalışılmıştır. Nurcan ve annesi ağır yaralanmış,

Tarık Kaplan ise olay yerinden kaçmış ve hala yakalanmamıştır. Nurcan Kaplan ve annesinin tedavileri devam etmektedir. Söz konusu olayda Nurcan, göz göre göre ölüme sürüklenmiştir, Tarık Kaplan, Nurcan Kaplan'a yönelik önceki şiddet olaylarından dolayı cezaevine girmiş ve 4 ay önce denetimli serbestlik ile cezaevinden çıkmıştır. Çıktıktan sonra ölüm tehditlerini yenilemesine rağmen adli merciler tarafından hiçbir işlem yapılmamıştır. Olayın takipçisi olduğumuzu belirtmekle birlikte, Tarık Kaplan'ın yakalanması için tüm kadın örgütlerine ve kamuoyuna Nurcan Kaplan'ın talebi üzerine çağrıda bulunuyoruz."dendi

Nurcan Kaplan boşanma aşamasında olduğu erkek TARIK KAPLAN tarafından 15 yıllık evlilik süresi boyunca fiziksel şiddete uğradı. Her bir şiddet olayı için defalarca adli mercilere başvuru yaptı, koruma kararları aldırdı.

Fail, her seferinde koruma kararlarını ihlal ederek şiddetine devam etti. Nurcan, son yaşadığı şiddet olayından sonra 8 ay boyunca çocuklarıyla birlikte sığınakta kaldı. Bilgilerini gizlemek zorunda kaldı. Fail, bu olay sonucunda cezaevine girdi.

Yaklaşık 4 ay önce denetimli olarak serbest kaldı. Nurcan K. Müşteki olduğu bir dosyada gizlilik kararının varlığına rağmen duruşmaya “zorla getirildi.” Tarık Kaplan da aynı dosyada müştekiydi ve burada Nurcan’a ulaşabileceğini biliyordu.

Duruşma salonunda Nurcan Kaplan ile karşılaşan fail hakaretlere, tehditlere ve fiziksel saldırılara başladı. Bunun üzerine mahkeme başkanı yalnızca Tarık Kaplan’ı mahkeme salonunun dışına atmakla yetindi.

Duruşma salonunda ve salon dışında bulunan polis memurları da yalnızca Tarık Kaplan’ı salonun dışına çıkarmak ve burada tutmakla yetindiler. Duruşmadan sonra adliye içerisinde Nurcan Kaplan yine Tarık Kaplan’ın saldırılarına maruz kaldı.

Tarık Kaplan, Nurcan’a yönelik hakaretlerde, tehditlerde ve fiziksel saldırılarda bulunmaya devam ediyorlardı. Suçüstü hali ve uzaklaştırma kararının ihlallerine rağmen kolluk ekipleri Tarık Kaplan’ı gözaltına almadılar.

Yalnızca adliye dışarısına çıkarıp burada salıverdiler. O sırada adliyede bulunan merkez üyelerimiz derhal olaya müdahale ederek tüm bu şiddet eylemlerine tanıklık eden kolluk ekiplerine olayla ilgili tutanak tutturmaya çalıştılar.

Adliye polisi ve polis amiri tutanak tutmaktan ve durumu savcılığa bildirmekten imtina ettiler. Meslektaşlarımız polislerle görüşme yaparken dahi, Tarık Kaplan Nurcan’ı telefonla arayıp polislerin yanında tehdit etti.

Merkez üyelerimiz bu hususta savcılık ile görüşmeye çalışmış ancak savcı ilk etapta görüşme yapmayı dahi kabul etmemiştir. Üyelerimizin talepte ısrarcı olması sonucunda görüşme gerçekleşti.

Görüşme sonucunda adliye polisinin olayla ilgili tutanak tutması sağlandı ve Tarık Kaplan hakkında gözaltı kararı verildi. Ancak Tarık Kaplan ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Tarık Kaplan müşteki oldukları dosyanın bir sonraki duruşmasına da gelerek orada bulunanlara ve meslektaşlarımıza “Nurcan nerede? Neden duruşmaya gelmedi? Gelecek mi?” gibi sorular sormuştur.

Tarık Kaplan serbest bırakıldığı tarihten son şiddet olayına kadar sistematik bir şekilde Nurcan Kaplan'ı tehdit etmiş, yakınlarına "Nurcan kefenini hazırlasın!" şeklinde beyanlarda bulunmuştur.

Nurcan Kaplan her seferinde tekrardan koruma kararları aldırmış ancak ihlal edilen koruma kararlarına rağmen Tarık Kaplan'a yönelik herhangi bir adli işlem yapılmamıştır.

1 Haziran 2021 tarihinde Nurcan Kaplan annesi ile birlikte pazardan evlerine döndüğü sırada Tarık Kaplan Nurcan Kaplan ve annesini silahla öldürmeye teşebbüs etmiştir.

Olayda Nurcan’ın annesi ağır yaralanmış, Nurcan kaçmaya çalışırken ise Tarık Kaplan elinde bulunan silahtaki bütün kurşunları Nurcan Kaplan’ın üzerine sıkmıştır

Tarık Kaplan daha sonra olay yerinden kaçmış ve hala yakalanmamıştır. Nurcan Kaplan ve annesi olaydan ağır yaralı olarak kurtulmuştur. Halen tedavilerine devam edilmektedir.

Tarık Kaplan ile olan 16 yıllık evliliği süresinde defalarca şiddete maruz kalan Nurcan Kaplan bu süreç boyunca adli mercilere defaten başvurmuş olmasına rağmen gerekli koruyucu ve önleyici tedbirler alınmamıştır.

Söz konusu olaydan sonra Tarık Kaplan’ın firar olduğu bilinmesine rağmen Nurcan ve ailesine sürekli koruma sağlanmamıştır. Nurcan Kaplan göz göre göre ölüme terk edilmiştir.

Tarık Kaplan’ın her seferinde ölüm tehditlerini yenilemesine, her koşulda Nurcan Kaplan’a ulaşmaya çalışmasına, kâğıt üzerinde alınan tedbirlerin işe yaramadığının anlaşılmasına rağmen adli merciler tarafından hiçbir işlem yapılmamıştır.

Bir kadının göz göre göre ölüme sürüklendiği bu şiddet ve ihmaller zincirini kamuoyuna duyuruyor, olayın takipçisi olduğumuzu belirtiyor; Tarık Kaplan'ın yakalanması için tüm adli ve idari mercileri göreve çağırıyoruz.

Editör: TE Bilisim