Avukatı, Fransız-İranlı akademisyen Fariba Adelkhah'ın elektronik bilek bileziğiyle hapishaneden geçici olarak tahliye edildiğini söyledi.

Saeid Dehghan, şu anda ailesiyle birlikte İran'ın başkenti Tahran'da olduğunu söyledi.

AFP haber ajansına verdiği demeçte, bu geçici tahliyenin kesinleşeceğini umduğunu söyledi.

Akademisyene Mayıs ayında ulusal güvenlik suçlamalarından altı yıl hapis cezası verildi.

Ulusal güvenliğe karşı komplo kurmaktan beş yıl ve propaganda için bir yıl hapis cezası aldı.

Dehghan AFP'ye verdiği demeçte, "Henüz hapishaneye dönüş tarihi [verilmedi], ancak bu geçici tahliyenin nihai hale geleceğini umuyoruz." Dedi.

Son yıllarda İran, ulusal güvenlik suçlamalarıyla düzinelerce yabancı ve çift uyrukluyu tutukladı. İngiliz-İran yardım kuruluşu çalışanı Nazanin Zaghari-Ratcliffe de dahil olmak üzere bazıları koronavirüs salgını nedeniyle geçici olarak serbest bırakılıyor.

İranlı yetkililer, İran vatandaşları için çifte vatandaşlığı tanımıyor ve Fransız diplomatlara konsolosluk erişim hakkı vermediler.

SciencesPo araştırmacısı, sosyal antropoloji ve devrim sonrası İran'ın siyasi antropolojisi konusunda uzman ve Peçe Altında Devrim: İran'ın İslam Kadınları da dahil olmak üzere bir dizi kitap yazmıştır.

Tutuklandığı sırada Şii din adamlarının Afganistan, İran ve Irak arasındaki hareketini inceliyordu ve kutsal şehir Kum'da yaşıyordu.

Editör: TE Bilisim