Fas'taki bilim insanları, 50 yıldan uzun bir süredir ilk kez Kuzey Afrika ülkesinde daha fazla flamingoyu üremeye teşvik etme stratejisinin bir parçası olarak yapay yuvalar kurdular.

Kendine özgü uzun bacaklı kuşlar, dünya çapında habitat kaybıyla tehdit edilen bir tür için bir umut işareti olarak görülen şeyde mecbur kaldı. 

Ancak bu üreme başarı öyküsünde sahte yuvaların ne kadar önemli bir rol oynadığı şimdi tartışılıyor.

Büyük flamingolar, en büyük flamingo türleridir. Bu sulak alanlarda yuva yapan kuşlar Fas'taki 40 bölgede binlerce yerde bulunsa da, şimdiye kadar ülkede en son üreme çiftleri 1957-1968 yılları arasında kaydedildi.

Bu kuşlar güneydoğu Fas'taki Iriki Gölü'nde yuva yaptı - ama sonra Draa Nehri'ne gölü besleyen bir baraj yapıldı ve flamingoların üreme alanı kurudu.

Nihayet bu yıl, Fas'taki Kuşların Korunması için Araştırma Grubu'nun ( GREPOM ) üyelerinden oluşan bir ekip, ülkenin 840 kilometre (520 mil) güneybatısındaki Khnifiss Lagünü'nde en az 120 çift daha büyük flamingo çiftinin varlığını doğruladı.

GREPOM ve Fas'ın Ulusal Su ve Orman Ajansı, daha büyük flamingoları üremeye teşvik etmek için, Khnifiss'te ve kuzeydoğudaki bir lagün olan Sebkha Bou Areg'de yapay yuvaların inşasını içeren ayrıntılı bir strateji uygulamıştı.

Hassas türler 

Ancak koloniyle ilgili yakın tarihli bir raporun baş yazarı, yosun, yumuşakça ve diğer omurgasızları yemekten elde ettikleri karotenoidlerden elde edilen uçuk pembe tüyleriyle tanınan kuşların sahte yuvaları reddettiğini söylüyor.

Marakeş Üniversitesi Cadi Ayyad Normal Okulu Üstünde biyoloji profesörü olan ve aynı zamanda GREPOM proje koordinatörü olan Mohamed Radi, RFI'ye flamingoların lagünün güney kısmına yakın bir yerde yuva yapmak için bir alan seçtiklerini söyledi.

"Kuşların Sebkha Tazgha'da kurdukları bir koloni... yapay yuvalama platformlarının yapıldığı yerden çok uzakta."

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin ( IUCN'nin ) Türleri Hayatta Kalma Komisyonu'nun bir parçası olan Flamingo Uzman Grubu'nun eş başkanı Paul Rose, hayvanat bahçelerindeki flamingoların insan yapımı yuvalardan kaçındığını doğruladı. Ancak RFI'ye, Khnifiss'teki flamingoların "yapay yuvaları geçmiş üremelerden kalan potansiyel bir "artık" olarak görmüş olabileceğini ve bu nedenle durup kendi seçtikleri bir yerde yuva yapmaya karar vermiş olabileceğini söyledi.

Kesinlikle kesin olan şey, Khnifiss sahasındaki üreyen çiftlerin haberlerinin bu telaşlı kuşların uzun vadeli geleceği için ne kadar olumlu olduğudur. 

Radi, "Daha büyük flamingo çok hassas bir türdür" dedi. Kuzey Afrika ülkesindeki diğer bazı sulak alanlarda flamingoların kur yapma gösterileri yürüttüğünü, ancak Fas'ta şimdiye kadar başarılı bir yuvalama kaydedilmediğini söyledi. 

Sulak alanlar tehdit altında

Kuşlar, bol miktarda yiyeceğe, kumlu killi toprağa, onları yırtıcılardan korumak için suyla çevrili adalara ve insan rahatsızlığından korunmaya ihtiyaç duyar.

"Dört gereksinimden biri karşılanmazsa, yuvalama gerçekleşemez" dedi.

Sulak alanlar her yerde kentleşme ve tarım tehdidi altındadır.

IUCN uzmanı Rose, "Herhangi bir yeni yuvalama alanı bu tür için harika bir haber, çünkü dünyanın diğer bölgelerindeki sulak alanları diğer flamingo türlerinin yuva yapmasına uygun hale getirmeye yardımcı olabilecek habitat ve sulak alan yönetimi için fikirler sağlayabilir" dedi.

"Sulak alanlardaki iklim değişikliği tahminleri, bazı yuvalama alanlarının gelecekte flamingolar için kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir, bu nedenle kuşlar tarafından kullanılabilecek yeni alanlar oluşturmak ve sürdürmek bu popülasyonları 'gelecekte kanıtlar' dedi.  

Yapay adaların ve yem yuvalarının sağlanması, 1974-1993 yılları arasında Fransa'nın Bouches-du-Rhône kentindeki bir kıyı sulak alanında daha büyük flamingoları yuva yapmaya teşvik etti.

Editör: TE Bilisim