Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde organize suç örgütlerine darbe

LAHEY, Hollanda - Kolluk kuvvetleri Salı günü yaptığı açıklamada, suç çetelerinin uyuşturucu sevkiyatlarını taşıma ve cinayetleri FBI tarafından gizlice yönetilen güvenli bir mesajlaşma sistemi üzerinde planlarını ifşa ettiklerini ve “benzeri görülmemiş bir operasyon” yürüttüklerini söylediler”.

Truva Kalkanı olarak bilinen operasyon, 16 ülkede polis baskınlarına yol açtı. 800'den fazla şüpheli tutuklandı ve kokain, esrar, amfetamin ve metamfetamin de dahil olmak üzere 32 tondan fazla uyuşturucu, 250 ateşli silah, 55 lüks araba ve 148 milyon dolardan fazla nakit ve kripto para birimi ile birlikte ele geçirildi.

Mahkeme belgelerine göre, 2018'de kolluk kuvvetleri, suçlulara özelleştirilmiş uçtan uca şifreli cihazlar sağlayan Phantom Secure adlı bir şirketi devirdiğinde, sokmanın tohumları ekildi. Tipik cep telefonlarının aksine, cihazlar telefon görüşmesi yapmaz veya internette gezinmez - ancak güvenli mesajlaşmaya izin verir. Operasyonun bir sonucu olarak, FBI ayrıca suç dünyası için ANOM adlı yeni nesil güvenli mesajlaşma platformu geliştiren bir işbirlikçiyi işe aldı. Ortak çalışan, sistemi ajansa gönderilen tüm mesajlara erişim verecek şekilde tasarladı.

ANOM hemen havalanmadı. Ancak suç çeteleri tarafından uyuşturucu kaçakçılığı dünya çapındaki hitleri ve kara para aklama olaylarını organize etmek için kullanılan diğer güvenli platformlar polis tarafından, özellikle EncroChat ve Sky ECC tarafından ele geçirildiğinde, çeteler yeni bir tane için pazara girdi ve FBI'ın platformu hazırdı. Son 18 ayda ajans, 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren 300'den fazla çeteye, hiçbir şeyden şüphelenmeyen aracılar aracılığıyla telefon sağladı.

Toplanan ve analiz edilen istihbarat “cinayetleri önlememizi sağladı. Silahların ele geçirilmesine yol açan uyuşturucuların ele geçirilmesine yol açtı. FBI Suç Soruşturma Bölümü müdür yardımcısı Calvin Shivers, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlediği basın toplantısında, bir dizi suçun önlenmesine yardımcı oldu” dedi.

Hollanda Ulusal Polisi, ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi, Avrupa Birliği polis teşkilatı Europol ve çeşitli ülkelerdeki kolluk kuvvetlerinin katılımıyla FBI tarafından yönetilen operasyonun “suç ağlarına eşi görülmemiş bir darbe ve bu dünya çapında” olduğunu söyledi.

Avustralya Federal Polis Komutanı Jennifer Hearst, olayı “küresel kanun uygulama tarihinde bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

ANOM uygulaması, kullanıcıların güvenli bir platform olduğunu birbirlerine söylemesiyle suç çevrelerinde popüler hale geldi. Polis, cinayetler, uyuşturucu sevkiyatları ve diğer suçları tartışırken her zaman suçluların omuzlarının üzerinden bakıyordu.

Shivers, daha önce çeteler tarafından kullanılan uygulamaları kaldırmaya yönelik ilk hareketle ilgili olarak, “Bu şifreli platformların eksikliğinden kaynaklanan bir boşluk vardı” dedi. "Böylece bu, uluslararası ortaklarımızla işbirliği için bir fırsat yarattı, sadece belirli aracı geliştirmek için değil, aynı zamanda istihbarat toplama ve istihbaratı yayma sürecini de geliştirmek için."

Mahkeme belgelerine göre, FBI işbirlikçisi, ANOM kullanıcıları tarafından gönderilen her bir mesajın ajans tarafından işletilen bir sunucuda sonlanması için etkin bir şekilde "kör kopya" bir kanal oluşturdu.

Almanya, Hollanda, İspanya, Avustralya ve Sırbistan'ı en aktif ülkeler olarak gösteren belgelere göre, Ekim 2019'dan bu yana FBI, toplam 11.800 cihazdan 20 milyondan fazla mesajı katalogladı - şu anda yaklaşık 9.000'i aktif.

Daha önce suç çeteleri tarafından kullanılan platformlardan biri olan Sky, Mart ayında dağıtılana kadar aktif ANOM kullanıcılarının sayısının sadece 3.000 olduğunu söylüyorlar.

Öncelikli olarak uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklamada kullanılırken, belgelerde alıntılanan bir FBI ajanı, “sonuç olarak üst düzey kamu yolsuzluk davaları (ayrıca) başlatıldı” diyor. Ajan, Truva Kalkanı'nın bir amacının "bu sektördeki güveni sarsmak olduğunu çünkü FBI'ın bu alana girmeye ve mesajları izlemeye istekli ve yetenekli olduğunu" söyledi.

İsveç'ten Yeni Zelanda'ya kadar olan kolluk kuvvetleri operasyonun önemli bir etkisi olduğunu belirtti.

İsveç ulusal suç istihbarat birimi başkanı Linda Staaf'ın açıklamasına göre İsveç polisi bir düzine planlı cinayeti engelledi ve “suç ağlarının önde gelen aktörlerini” tutukladıklarını düşünüyor.

Finlandiya polisi Salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığını ve 500 kilogramdan (yarım ton) fazla uyuşturucunun yanı sıra düzinelerce silah ve yüz binlerce avro (dolar) değerinde nakit paraya el konduğunu söyledi. Almanya'da Frankfurt başsavcılığı Pazartesi günü 70'den fazla kişinin tutuklandığını ve uyuşturucu, nakit para ve silahlara da el konduğunu söyledi.

Avustralya'da yetkililer 224 kişiyi tutukladıklarını ve dört tondan fazla uyuşturucu ve 35 milyon dolar ele geçirdiklerini söyledi. Yeni Zelanda polisi 35 kişiyi tutukladıklarını ve milyonlarca dolar değerinde uyuşturucu ve mal varlığına el koyduklarını söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison gazetecilere verdiği demeçte, "Bugün Avustralya hükümeti, küresel bir operasyonun parçası olarak organize suça ağır bir darbe vurdu" dedi. "Sadece bu ülkede değil, tüm dünyada organize suç çevresinde yankılanacak bir ülke."

Avrupa polisi geçen yıl, kıtadaki suç çeteleri tarafından kullanılan EncroChat olarak bilinen şifreli bir iletişim ağını kırdıktan sonra organize suça büyük bir darbe vurdu.

Mart ayında, Belçika polisi başka bir şifreli sohbet sistemini kırdıktan ve 17 tondan fazla kokain ele geçirdikten sonra düzinelerce insanı tutukladı.

Son operasyon daha da ileri gitti.

Shivers, “Truva Kalkanı Operasyonunun başarısı, muazzam inovasyon, özveri ve benzeri görülmemiş uluslararası işbirliğinin bir sonucudur” dedi. "Ve sonuçlar şaşırtıcı."

Editör: TE Bilisim