MANİLA -Güneydoğu Asya ülkesinin demokrasi simgelerinden olan eski Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, Perşembe günü Manila'da hastaneye kaldırıldıktan sonra öldü.

61 yaşındaki, 2010'dan 2016'ya kadar Filipinler'in başkanıydı.

Yüksek Mahkeme yargıcı Marvic Leonen yaptığı açıklamada, "Bu sabah eski Başkan Benigno Aquino'nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim." dedi.

Açıklamada, "Onunla hizmet etmek bir onurdu. O özlenecek" dedi.

Ölüm nedeni hemen belli değildi, ancak Perşembe günü erken saatlerde hastaneye kaldırılmıştı.

Halk arasında Noynoy olarak bilinen, 1986'dan 1992'ye kadar kendisi de başkanlık yapmış olan saygıdeğer "Halk Gücü" lideri Corazon Aquino'nun 2009'da annesinin ölümünden sonra cumhurbaşkanlığına bir halk desteği dalgası sürdü.

Ferdinand Marcos'un yönetimine şiddetle karşı çıkan bir senatör olan adaşı babası, 1983'te siyasi sürgünden eve döndüğünde öldürüldü.

Öldürme, ulusu şok etti ve Marcos'un 1986 Halk Gücü devriminde görevden alınmasına yardımcı oldu ve annesinin başkanlığını başlattı.

Perşembe günü Manila'daki senato binasında bayraklar yarıya indirildi.

Bir açıklamada, rahmetli diktatörün kızı Senatör Imee Marcos, Aquino'ya "nazik ve basit ruhu" için haraç ödedi ve onu çok özleyeceğini söyledi.

Aquino, 1987'de annesinin yönetimine karşı düzenlenen ve beş el ateş ettiği ve üç korumasının öldürüldüğü askeri darbe girişiminden kalan kurşun yarasını taşıyordu.

Editör: TE Bilisim