Duterte'nin COVID-19 ile mücadele konusundaki eski danışmanı Filipinler'in yakında Güneydoğu Asya'daki pandeminin merkez üssü haline gelebileceği konusunda uyardı.

Çok sayıda sağlık çalışanı, Delta varyant vakaları artmaya devam ederken, Asya'nın en uzun süredir devam eden koronavirüs salgınlarından biriyle savaşan hastaneler üzerinde daha fazla baskı yaratırken, hükümetin ihmali ve ödenmeyen yardımlar olarak adlandırdıkları şeye son verilmesini talep etmek için Filipin başkentinde protesto etti.

Koruyucu tıbbi giysiler giyen protestocular Çarşamba günü Sağlık Bakanlığı'nda (DOH) toplandılar ve risk ödeneklerini, tehlike ödemelerini ve Sağlık Bakanı Francisco Duque'nin istifasını talep eden pankartlar taşıdılar.

Duque, Başkan Rodrigo Duterte'nin güvenine hâlâ sahip olduğu konusunda ısrar ederek istifa çağrılarına defalarca direndi.

Filipinler, yalnızca Ağustos ayında kaydedilenlerin neredeyse dörtte biri olan koronavirüs vakalarında Çarşamba günü iki milyonu geçti.

Sağlık personeli bunalmış durumda ve Çarşamba günü 33.000'den fazla COVID-19 ölümüne ek olarak 103 yeni ölüm bildirildi.

İttifak Başkanı Robert Mendoza, “Birçoğumuzun ölmesi, çoğumuzun hastalanması ve birçoğumuzun istifa etmesi ya da erken emekli olmayı seçmesi üzücü, ancak hala bize faydalarımızı sağlamak için DOH'un önünde diz çöküyoruz” dedi. Sağlık Çalışanları, bir kamyonetin arkasından söyledi.

Salı günü, Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkedeki temsilcisi, Delta varyantının şu anda Filipinler'de baskın vaka olduğunu açıklamıştı.

"Kesinlikle. Dr Rabindra Abeyasinghe bir medya brifinginde, bu tür sayılarla Delta varyantının topluluk aktarımındayız” dedi.

Son günlerde rekor kıran artışa rağmen, Başkan Duterte yönetiminin pandemi tepkisini savundu.

Hemşirelerin istifa tehditleri ve sendikaların grev uyarıları üzerine 21 Ağustos'tan itibaren sağlık ve bütçe bakanlıklarına sağlık çalışanlarına ödeme yapmaları için 10 gün süre verdi, ancak 100.000'den fazlası henüz yardımlarını alamadı.

“Hükümet bugün faydaları sağlayacağına söz verdi, ancak şimdiye kadar vermedi. Bize acıyorum çünkü yalvaran biziz” dedi hemşire Nico Oba.

Duterte ayrıca, devlet denetçilerinin COVID-19 harcamalarında 1 milyar dolardan fazla “eksikliği” işaretledikten sonra, tekrarlanan istifa çağrıları sırasında Sağlık Bakanı Duque'nin yanında yer aldı.

'Daha fazla zamana ihtiyaç var'

Çarşamba günü Duque, Reuters haber ajansına hükümetin yardımların serbest bırakılması üzerinde çalıştığını, ancak daha fazla süre için temyizde bulunduğunu söyledi.

Filipin Hemşireler Derneği, hükümet verilerine göre, neredeyse üçte biri doluluk oranı yüzde 85'in üzerinde olan "kritik seviyelere" ulaşan hastanelerde daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla personel talep etmek için sanal olarak kendi protestosunu düzenledi.

Aşılama oranlarının düşük olduğu Güneydoğu Asya'nın başka yerlerinde olduğu gibi, bulaşıcılığı yüksek Delta varyantı da Pazartesi günü Filipinler'de günlük 22.366 vaka rekoru ile ölümlerin tırmandığını ve vakaların arttığını gördü.

Duterte'nin COVID-19 müdahalesi konusunda eski danışmanı Dr Tony Leachon, Manila merkezli bir TV kanalına verdiği röportajda Filipinler'in yakında Güneydoğu Asya'daki pandeminin merkez üssü olabileceği konusunda uyardı.

Artan vaka sayısı, hala düşük aşılama oranı ve zayıf temas izleme sistemi göz önüne alındığında Filipinler'in şu anda “mükemmel bir fırtına” içinde olduğunu ve COVID-19 fonlarının iddia edilen kötüye kullanımına ilişkin bir Kongre soruşturmasıyla daha da ağırlaştığını söyledi.

ABS-CBN'ye “Kontrol edemezsek sağlık sistemi yakında çökecek” dedi.

Editör: TE Bilisim