BM'nin Orta Doğu elçisi Tor Wennesland Çarşamba günü Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, İşgal Altındaki Filistin Toprakları genelinde ekonomik, güvenlik ve siyasi durumun daha da kötüleşmesini önlemek için acil önlem alınması gerektiğini söyledi. 

Filistin Yönetimi'nin (PA) mali durumunun korkunç olmaya devam ettiğini, istikrarını tehdit ettiğini ve hizmet sunumunu riske attığını söyledi. 

Bu arada, hem Filistinlileri hem de İsraillileri etkileyen devam eden şiddetin yanı sıra yerleşim faaliyetleri, yıkımlar ve tahliyeler, taraflar arasında müzakere edilmiş bir çözüm olasılığını daha da azaltıyor. 

Tek taraflı eylemi sonlandır 

Bay Wennesland, yalnızca çatışmayı körükleyen temel sorunları uzatacak “parça parça yaklaşımlara ve yarım önlemlere” karşı uyarıda bulundu. 

“Tek taraflı adımlar ve çatışma sürücüleri durmalıdır. FO'nun etkin bir şekilde işlemeye devam etmesini sağlarken, bağışçı güvenini ve desteğini artırırken siyasi ve ekonomik reformlar uygulanmalıdır  dedi . 

Her şeyden önce, tarafların ve uluslararası toplumun sahadaki koşulları istikrara kavuşturma ve iyileştirme çabaları siyasi bir çerçeveye bağlanmalıdır” dedi. 

Resmi olarak BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Bay Wennesland, İsrailli ve Filistinli yetkililer arasında yakın zamanda gerçekleşen üst düzey angajmanı memnuniyetle karşıladı. 

Etkileşimi genişlet 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz arasında Aralık ayı sonlarında yapılan görüşmenin ardından İsrail, Batı Şeria ve Gazze'deki 9500 Filistinlinin kayıtlarının güncellenmesi de dahil olmak üzere çeşitli önlemler açıkladı. 

İsrail ayrıca PA adına topladığı vergi gelirlerine karşılık 100 milyon Şekel veya kabaca 32 milyon dolar avans sağlayacak. Filistinli yetkililer ve iş adamları için ek giriş izinleri de verilecek. 

Bay Wennesland  , “Her iki tarafı da bu angajmanı temeldeki siyasi meseleleri kapsayacak şekilde sürdürmeye ve genişletmeye çağırıyorum” dedi.

Gazze'ye dönerek, bu ay İsrail'in oradaki tüccarlar ve tüccarlar için yaklaşık 12.000 onaylanmış belgeden 10.000 kadar izin verdiğini ve bu, yılların en yüksek rakamını temsil ettiğini söyledi. 

Malların ve insanların Gazze Şeridi'ne giriş ve çıkış hareketini artırmaya yönelik adımları memnuniyetle karşılarken, tarafları erişim ve ticareti daha da geliştirmek için BM ile ilişki kurmaya teşvik etti.  

Filistin birleşik 

Merkez noktasına geri dönen Bay Wennesland, anlamlı bir barış sürecinin önündeki siyasi, ekonomik ve kurumsal engellerin ele alınması için koordineli bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurguladı. 

Tüm tarafların tansiyonu düşürmeye yönelik kilit reformlar ve eylemlerinin yanı sıra, “son aylarda tanık olduğumuz olumlu katılımın boşa gitmemesini sağlayacak siyasi bir bağlam sağlamaya odaklanmamız gerektiğini” vurguladı. 

Tüm Filistinli grupları siyasi uzlaşmaya ve Gazze ile işgal altındaki Batı Şeria'yı tek bir meşru, demokratik Filistin otoritesi altına getirmeye teşvik etmeye yönelik çabaların devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.  

“Kısa vadeli zorluklar ve acil krizler ele alınmalıdır” dedi. "Yine de aynı zamanda, ortaya konulan çözümlerin nihai hedefimizi ilerletmesini sağlamalıyız: işgale son vermek ve BM kararları, uluslararası hukuk ve önceki anlaşmalar temelinde iki devletli bir çözüme ulaşmak."

Editör: TE Bilisim