Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı yaptığı yolsuzluk, cinsel istismar ve saldırı haberleri dolayısıyla sık sık gözaltına alınan ve artık hayati tehlike hissettiğini belirten gazeteci Sinan Aygül hakkında Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Filiz Kerestecioğlu,soru önergesinde şu ifadlere yer verdi.

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gazeteci Sinan Aygül, 2020’de Bitlis News’te yazdığı “Devlet Bahçeli’yi Uyarıyorum!” başlıklı köşe yazısında, Kızılay’ın yoksullara dağıtılmak üzere hazırladığı etlerin Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar ve abisi AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’a ait otelde kullanıldığına dair görüntüler paylaşmıştır. Ülke gündeminde tartışılan görüntülerin ardından Kızılay tarafından başlatılan soruşturmada Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar görevden alınmıştır.   Battal ve Cemal Taşar yapılan bu haber ve iddialara karşı herhangi bir kamuoyu bilgilendirmesi yapmamışken; gazeteci Aygül hakkında “iş yerlerine izinsiz girdiği” için suç duyurusunda bulunmuşlardır. Ağustos 2020 tarihli şikayet dilekçesi üzerine başlatılan soruşturma 3 yıl sonra sonuçlanmış ve Aygül hakkında “İşyeri dokunulmazlığını ihlal” suçlamasıyla 12 Ocak 2023’de iddianame hazırlanmıştır. Hazırlanan iddianamede, Aygül hakkında sevk maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenirken, savcı Aygül hakkında TCK 58. Madde gereği aldığı cezanın tamamını kapalı cezaevinde geçirmesini talep etmiştir.

Sinan Aygül, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in sahiplerinden olduğu Kiler Holding’in 2015 yılında borçları karşılığında Halk Bankası’na 100 milyon dolara sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi’ni, 3 yıl sonra, 48 milyon dolara yeniden almasını ve İstanbul Küçükçekmece Halkalı’da bulunan ve Cumhurbaşkanı kararıyla özelleştirilen hazine arazisinin yine Kiler Holding’e satılmasını haberleştirmiş ve kamuoyunun bilgisine sunmuştur. Yaptığı bu haberlerden sonra 19 Ocak 2023’te, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in şikâyeti üzerine gözaltına alınan Aygül, 20 Ocak saat 3 civarında Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, AKP milletvekiline hakaret etmekle suçlandığını, bütün gözaltı prosedürlerinin uygulandıktan sonra nezaret kapısında kararın değiştirilip serbest bırakıldığını belirtmiştir.

Son olarak, kamuoyunu bilgilendirmek üzere yaptığı yolsuzluk, cinsel istismar ve saldırı gibi hak ihlalleri haberleri dolayısıyla hakkında 7 soruşturma bulunan gazeteci Sinan Aygül verdiği röportajda “tutuklanma kaygısı taşıyorum. Bir gün sokak ortasında öldürülme kaygısı taşıyorum” şeklinde konuşmuş; yaşam ve güvenlik hakkının her an ihlal edilebileceğini ve bu sebeple kendini tehlikede hissettiğini belirtmiştir.

Bu Bağlamda;

1.      Halk arasında “Sansür Yasası” olarak da bilinen yasanın Ekim 2022’de yürürlüğe girmesinden itibaren kaç gazeteci gözaltına alınmış veya tutuklanmıştır?

2.      Kızılay’ın yoksullara dağıtılmak üzere hazırladığı etlerin Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar ve abisi AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’a ait otelde kullanıldığına dair görüntülerin ortaya çıkmasından sonra Battal Taşar’ın bu konu yüzünden görevden alındığı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu yolsuzlukla alakalı olduğu bilinen AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar hakkında şimdiye kadar hangi soruşturmalar yürütülmüş ve bu soruşturmalar dolayısıyla hangi yaptırımlar uygulanmıştır?  

3.      Kızılay’ın Aygül’ün yaptığı haberdeki söz konusu iddia nedeniyle Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar’ı görevden aldığı tüm kamuoyu tarafından bilinmesine rağmen; bu yolsuzluğu haberleştirdiği için Aygül’ün “İşyeri dokunulmazlığını ihlal” suçlamasıyla hakkında 6 aydan bir yıla kadar ceza isteniyor olması gazetecileri korkutma amaçlı güç kullanımının bir örneği değil midir?  

4.      Sinan Aygül, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kilerin sahibi olduğu Kiler Holding’in HalkBank ile kredi alışverişlerini ve yine hazine arazilerinin Kiler Holding’in satılması hakkında yaptığı haberlerden sonra Vahit Kiler tarafından “kendisine hakaret edildiği” gerekçesiyle gözaltına alınmış ve tüm prosedürler uygulanmasına rağmen son anda kararın değiştirilmesiyle beraber aynı günün gece saatlerinde serbest bırakılmıştır. Sinan Aygül’ün keyfi olarak gözaltına alınması hakkında şimdiye kadar hangi soruşturmalar yürütülmüştür? Sinan Aygül’e uygulanan gözaltına alma sürecinin bir “göz korkutma” aracı olarak kullanıldığını düşünüyor musunuz?

5.      Sinan Aygül’ün cinsel istismar ve yolsuzluk iddialarını haberleştirmesi dolayısıyla sık sık gözaltına alınması ve hatta tutuklanması sizce kamunun haber alma hakkını ihlal edecek bir tutum değil midir?

6.      Yaptığı haberler dolayısıyla yaşam ve güvenlik hakkının her an ihlal edilebileceğinden endişe duyduğunu belirten Sinan Aygül’ün bu endişesini gidermek ve korunmasını sağlamak adına şimdiye kadar hangi önlemler alınmıştır?

Editör: Haber Merkezi