Jurassic Park projesinin Zika veya dang humması gibi birçok ölümcül hastalığı önlemeye yardımcı olması bekleniyor.

Florida'daki (ABD) yetkililer, Zika, dang humması ve diğer tehlikeli hastalıkları önlemek umuduyla 750 milyon genetiği değiştirilmiş sivrisinek salma planını onayladı. 'Jurassic Park' adı verilen plan, 2021'de Florida Keys'de başlayacak.

Böcek popülasyonunun % 95'e kadar azalabildiği kanıtlandı.

Uluslararası Teknoloji Değerlendirme Merkezi ve Gıda Güvenliği Merkezi politika direktörü Jaydee Hanson "Ulusumuzun ve Florida eyaletinin karşı karşıya olduğu tüm acil krizlerle - covid-19 salgını, ırksal adaletsizlik, iklim değişikliği - yönetim 'Jurassic Park' deneyi için vergi dolarları ve hükümet kaynakları ayırdı " dedi .

Brezilya'da test edilmişti. 

Florida Keys Sivrisinek Kontrol Bölgesi, projeyi dang humması, Zika, sarı humma ve diğer ölümcül enfeksiyonları yayan bir tür olan Aedes aegypti'nin üremesini kontrol etmek için bir önlem olarak görüyor.

OX5034 adı verilen genetiği değiştirilmiş erkek sivrisinek, çiftleştiği dişilerin hayatta kalmasını kontrol edecek özel bir genle değiştirildi. Böylece dişiler, sadece kanla beslenirler ve enfeksiyon taşırlar, erkekler ise sadece nektarla beslenirler, hastalıkları ısırıp yayacak kadar büyümeden ölürler. Yeni erkekler büyüdüğünde, daha fazla dişiyle çiftleşirler, bu da 'Aedes aegypti' miktarını azaltır.

İngiliz Oxitec şirketi tarafından yapılan sivrisinekler daha önce Brezilya'da test edilmişti. Ve çalışmalar, program sayesinde böcek popülasyonunun % 95'e kadar azaldığını gösterdi.

Bununla birlikte proje, hem insanlar hem de diğer türler üzerindeki olası etkilerden endişe duyan bazı Florida Keys sakinleri ve çevre savunucuları tarafından eleştirildi.

Friends of the Earth gıda ve teknoloji programı yöneticisi Dana Perls, "Genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin serbest bırakılması, Floridalıları, çevreyi ve nesli tükenmekte olan türleri gereksiz yere risk altına sokacaktır" dedi. , alıntılanan Fox News.

Editör: TE Bilisim