• İsrail'den ilk müdahale ekibi yola çıktı

Florida'da ölümcül bir apartman çöküşünün kurbanlarını arayan yetkililer Pazar günü, İsrail'den bir ilk müdahale ekibi siteden ayrılırken özenli çalışmalarını önümüzdeki haftalarda tamamlamayı umduklarını söyledi.

Miami-Dade ilçe belediye başkanı Daniella Levine Cava, geçen ay Surfside'daki 12 katlı Champlain Towers South'un çöküşünde bir gün önce 86'dan 90 ölümün doğrulandığını söyledi. Aralarında 71 ceset bulunduğunu ve ailelerine haber verildiğini söyledi. 31 kişi kayıp olarak listeleniyor.

Miami-Dade polis departmanı, yakın zamanda tespit edilenler arasında üç küçük çocuğun olduğunu söyledi.

Ekipler, kalan moloz yığınını aramaya devam ederken, cesetleri bulmak için enkazı katman katman sıyrıldı. Levine Cava, aralıksız aramanın 14 milyon libre (yaklaşık 6,4 milyon kg) üzerinde beton ve enkazın geri kazanılmasıyla sonuçlandığını söyledi.

Miami-Dade itfaiye şefi Alan Cominsky, kurtarma operasyonlarının ne zaman tamamlanacağının belirsiz olduğunu çünkü nihai cesedin ne zaman bulunacağını bilmenin zor olduğunu söyledi.

Kurtarma aşaması Çarşamba günü başladığında, yetkililer bunun üç hafta içinde yapılabileceğini umuyorlardı. Pazar sabahı siteye yakın bir röportajda Cominsky, mevcut çalışma hızına bağlı olarak şimdi iki hafta kadar az olabileceğini söyledi.

“14 günden 21 güne kadar bir zaman dilimine bakıyorduk” dedi ve zaman çizelgesinin “kayan bir ölçek” olarak kaldığını da sözlerine ekledi.

Surfside belediye başkanı Charles Burkett, kurtarma ekiplerinin sadece cesetleri değil, aynı zamanda kurbanların mallarını da kurtarmak umuduyla moloz katmanlarını soymak için gösterdikleri özeni vurguladı. İşin çok hassas olduğunu ve ekiplerin molozların arasında kırılmamış şarap şişeleri bulduğunu söyledi.

"Daha az zorlaşmıyor ve kurbanları bulmak, arama kurtarma ekibimiz için bu deneyim değişmiyor" dedi. "Zahmetli ama buna koydukları kalbi sevmelisin ve çok müteşekkiriz."

Cumartesi gecesi, topluluk üyeleri, kurtarmaya ve şimdi kurtarma çabalarına yardımcı olmak için ülkenin dört bir yanından - ve İsrail ve Meksika'ya kadar - gelen ekipleri kutlamak için şehrin ana caddesi olan Collins Bulvarı boyunca yürüdüler. İsrail arama kurtarma ekibi, binanın 24 Haziran'da çökmesinden kısa bir süre sonra Güney Florida'ya geldi ve Pazar günü eve gidiyordu.

Çöküşün üzerinden 24 saat boyunca bölgeyi arayan ekipler, caddenin iki yanına sıra sıra dizilmiş, el sıkışarak İsrail ekibine veda etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) ulusal kurtarma birimi üyeleri Cumartesi günü Florida, Surfside'daki arama kurtarma personeli tarafından uğurlandı. 
Fotoğraf: Anna Moneymaker/Getty Images

İsrail ekibi, Miami ve Miami-Dade ilçesinden ilk müdahale ekiplerine 12 saatlik vardiyalarda yardımcı olmak için ABD'nin dört bir yanından diğer görev güçlerine katıldı. Güney Florida'nın yoğun yaz sıcağında ve yağan yağmurda aradılar, yalnızca yakınlarda yıldırım görüldüğünde durakladılar. Yetkililer, 4 Temmuz'da apartman kulesinin hala duran kısmını patlatma planlarını yaptıkları için operasyonları da durdurdular.

İsrail ekibi, aramaya yardımcı olmak için felaket bölgesinin ayrıntılı 3D görüntülerini oluşturmak için binanın planlarını kullandı. Ayrıca, çoğu Yahudi olan kayıp ailelerinden, şafak öncesi çöküş sırasında insanların nerede uyuyacağını gösteren bir oda oda bir model oluşturmak için bilgi topladılar.

Levina Cava, Cumartesi gecesi yapılan anma yürüyüşünün "güzel bir an" olduğunu söyledi. İlçenin anahtarlarını İsrailli komutan ve albaya verdi - ilk ikisi belediye başkanı olarak dağıtıldı.

Cominsky, Florida, Indiana ve Pennsylvania'dan dört ekibin hala kurtarma çabalarına adadığını söyledi. Virginia, New Jersey ve Ohio'dan ekipler ayrılmaya hazırlanıyor.

İtfaiye şefi, “Herkesi kurtaracağımızı hissettiğimizde size bir cevap vermek için size kesin bir tarih veremem” dedi. "Her katı ertelediğimizi hissedene kadar elimizden gelen her şeyi - mümkün olan her şeyi - yapıyoruz."

Editör: TE Bilisim