Perşembe günü yayınlanan BM destekli bir rapora göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonları bu on yılda yüzde 45'e kadar azaltılabilir ve böylece küresel sıcaklık artışının iklim değişikliği hakkındaki Paris Anlaşması uyarınca 1,5 santigrat dereceye kadar tutulmasına yardımcı olabilir. 

Küresel Metan Değerlendirmesi , her yıl yaklaşık 260.000 erken ölüm ve 775.000 astımla ilgili hastane ziyaretinin yanı sıra mahsul kaybında 25 milyon tonu önleme dahil olmak üzere, sisin temel bileşenlerinden biri olan metanın azaltılmasının faydalarını özetlemektedir. 

Çalışma, hükümetler ve Eyalet dışı ortakların küresel bir ortaklığı olan İklim ve Temiz Hava Koalisyonu (CCAC) ve BM Çevre Programı'nın ( UNEP ) çalışmasıdır. 

'En güçlü kol' 

“Metan azaltmak, önümüzdeki 25 yıl içinde iklim değişikliğini yavaşlatmak için sahip olduğumuz en güçlü kaldıraç ve karbondioksiti azaltmak için gerekli çabaları tamamlıyor. UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, topluma, ekonomilere ve çevreye çok sayıda fayda sağlıyor ve maliyetinden çok daha ağır basıyor ” dedi . 

Metan son derece güçlü bir sera gazıdır ve sanayi öncesi çağdan bu yana ısınmanın yaklaşık yüzde 30'undan sorumludur. 

İnsan kaynaklı metan emisyonlarının çoğu üç sektörden kaynaklanmaktadır:

1- Petrol ve gaz işleme gibi fosil yakıtlar

2- Çöplükler ve atıklar

3- Tarım, özellikle hayvancılık. 

Emisyonlar sürekli artıyor 

Rapor, insan kaynaklı metan emisyonları 1980'lerde kayıt tutmanın başlamasından bu yana her zamankinden daha hızlı arttığı için neden acil olarak uluslararası eyleme ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor. 

COVID-19 salgını 2020'de ekonomik yavaşlamaya neden olan ve karbondioksit (CO2) emisyonları için bir rekor yılı daha engellemiş olsa bile, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (NOAA) gelen veriler, atmosferdeki metan miktarının rekor seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Güzel haberler 

Bununla birlikte, atmosferde yüzyıllarca kalan CO2'den farklı olarak, metan hızla bozulur ve çoğu on yıl sonra kaybolur, bu da eylemin kısa vadede küresel ısınma oranını hızla düşürebileceği anlamına gelir. 

ABD İklim Değişikliği Özel Başkanlığı Elçisi John Kerry'nin Kıdemli Danışmanı Rick Duke'e göre metan, küresel sera gazı emisyonlarının neredeyse beşte birini oluşturuyor.  

“Amerika Birleşik Devletleri, araştırma ve geliştirme gibi önlemler, fosil ve çöplük metanını kontrol etme standartları ve tarımsal metanla mücadeleye yönelik teşvikler gibi önlemlerle hem evde hem de küresel olarak metan emisyonlarını azaltmaya kararlıdır” dedi. 

Hazır çözümler 

Değerlendirme, esas olarak fosil yakıt sektöründe olmak üzere 2030 yılına kadar metan emisyonlarını yüzde 30 oranında azaltacak hazır mevcut çözümleri belirlemektedir. Çoğu veya yaklaşık yüzde 60'ı düşük maliyetlidir ve yarısının “negatif maliyetleri” vardır, bu da şirketlerin harekete geçerek para kazanacağı anlamına gelir.  

Rapora göre, sözde “azaltma potansiyeli” ülkeler ve bölgeler arasında değişiklik gösteriyor. Örneğin, Avrupa ve Hindistan'da en büyük potansiyel atık sektöründe iken, Çin'de kömür üretimi ve hayvancılıktan, Afrika'da ise hayvancılıktan sonra petrol ve gaz gelmektedir.  

Ortaklar, "Ancak hedeflenen önlemler tek başına yeterli değil" diye uyardı. "Yenilenebilir enerjiye geçiş, mesken ve ticari enerji verimliliğine geçiş ve gıda kaybı ve atıklarının azaltılması gibi metanı özel olarak hedeflemeyen ek önlemler, 2030 yılına kadar metan emisyonlarını yüzde 15 daha azaltabilir." 

CCAC değerlendirmesine başkanlık eden, ABD'deki Duke Üniversitesi'nde İklim Bilimi Profesörü Drew Shindell, bu on yılda metan emisyonlarını azaltmak için acil adımlar atılması gerektiğini söyledi.    

Dr Shindell, "Küresel iklim hedeflerine ulaşmak için metan emisyonlarını azaltırken aynı zamanda karbondioksit emisyonlarını da acil olarak azaltmalıyız" dedi. "İyi haber şu ki, gerekli eylemlerin çoğu yalnızca iklim faydalarını değil, aynı zamanda sağlık ve finansal faydaları da beraberinde getiriyor ve ihtiyaç duyulan tüm teknoloji zaten mevcut."

Editör: TE Bilisim