Web sitelerine erişimi hızlandıran az bilinen bir firmadaki kesinti, Salı günü çok sayıda en iyi internet destinasyonunu çevrimdışı duruma getirdi ve dünya çapında sayısız milyonlar için iş ve eğlenceyi aksattı. Sorun hızlı bir şekilde çözüldü. Fastly şirketi, teknolojisindeki bir yapılandırma hatasını suçladı.

Ancak olay - Fastly'nin trafiği, ABD Doğu Kıyısı hareketlenmeye başlarken yaklaşık bir saat boyunca %75 düştü - küresel internetin daha ciddi bozulmalara karşı ne kadar savunmasız olduğuna dair soruları gündeme getirdi.

HIZLI NEDİR? TEKNİK SORUNLARI NEDEN BU KADAR KESİNTİYE NEDEN OLDU?

San Francisco merkezli Fastly herkesin bildiği bir isim değil, ancak "uç sunucu" bilgi işlem teknolojisi, The New York Times, Shopify, Guardian, Ticketmaster, Pinterest, Etsy, Wayfair gibi dünyanın en popüler web sitelerinin çoğu tarafından kullanılıyor.

Şirket, içerik dağıtım ağı olarak adlandırılan şeyi sağlıyor; bu, müşteri web sitelerinin görüntü ve video gibi verileri 26 ülkedeki çeşitli ayna sunucularında depolamasına olanak tanıyan bir düzenlemedir, böylece veriler kullanıcılara daha yakın olur ve böylece daha hızlı görünür. Fastly'nin müşterilerinin çoğu, web sitelerini son dakika haberleriyle güncellemek için teknolojisini kullanan haber siteleridir. Örneğin Buzzfeed, kullanıcılarının siteye ulaşma süresini yarı yarıya azaltmak için Fastly'yi kullandı . Fastly geçen yıl 290,9 milyon dolar gelir elde etti.

HERHANGİ BİR YEDEK VAR MI? SORUN DAHA CİDDİ OLSA BAŞKA ŞİRKETLER BAŞLAYABİLİR Mİ?

Müşteriler, web sitesi verilerini hizmet reddi saldırılarına ve trafikteki ani kesintilere karşı barındırmak ve korumak için Fastly ve rakiplerine güveniyor. Bu kesinti daha ciddi olsaydı, müşteriler Cloudflare veya Akamai gibi rakiplere geçebilirdi. Ama bu basit değil; birçok işletme mücadele etmek zorunda kalacaktı ve kayıplara uğrayabilirdi.

Trafik ölçüm şirketi Kentik'te internet altyapısı uzmanı olan Doug Madory, “Önceden kurmadığınız sürece başka bir hizmete hızlı bir şekilde geçemezsiniz” dedi. "Fastly bir günlüğüne kapalı olsaydı, bu oldukça kötü olurdu."

Farsight Security'nin baş teknik sorumlusu Ben April, alternatif bir sağlayıcıya sahip olsalar bile, birinden diğerine sorunsuz bir geçiş tasarlamanın kolay olmadığını söyledi.

Madory ve diğer uzmanlar, Fastly ve rakiplerinin bu tür kesintilerin olasılığını azaltmak ve Fastly'nin Salı günü yaptığı gibi hızlı bir şekilde iyileşmelerini sağlamak için yoğun bir şekilde harcama yaptığını ve büyük mühendislik kaynaklarını ayırdığını söyledi.

Bu tür kesintiler yeni değil - ama hiç de yaygın değil. Madory, "Bir şirketin böyle bir kesinti yaşaması arasında yıllar olabilir" diye ekledi. "Sanırım bu çok nadir ama muhtemelen yakın gelecekte etkili kısa kesintiler yaşayacağız."

İNTERNETİN DİĞER PARÇALARI BENZER ŞEKİLDE YARARLANABİLİR Mİ?

İçerik dağıtım ağı dünyasında olduğu gibi, bulut bilişim de (bilgi işlem hizmetleri uzak bir sağlayıcıya emanet edildiğinde) Amazon Web Services, Google ve Microsoft tarafından yönetilen yalnızca birkaç büyük oyuncunun egemenliğindedir. En büyük bulut sağlayıcısı olan Amazon, periyodik olarak müşteriler için büyük önem taşıyan kısa kesintiler yaşar .

Teknoloji pazarı araştırmacısı Gartner Inc.'den analist Josh Chessman, "Ve eğer büyük bir kesinti, örneğin altı, sekiz saatten fazla - ancak günler - olursa, şirketleri işsiz bırakabilir" dedi.

Soru şudur: Müşteri verilerini yok edebilecek bu kadar ciddi bir kesintiye ne sebep olabilir? Büyük bir siber saldırı bir olasılıktır. Bir diğeri ise yangın veya yıkıcı doğal afettir. Ne de olsa bu işletmeler veri merkezlerine dayanıyor. Mart ayında, Fransa'nın Strasbourg kentinde büyük bir bulut bilişim firmasına ait bir veri merkezinde çıkan yangın, milyonlarca web sitesine hizmeti devre dışı bıraktı.

DEVLET BU FİRMALARI DÜZENLEMELİ Mİ? ŞİRKETLER VE BİREYLER KENDİNİ KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİR?

Chessman, “Düzenlemeye ihtiyacımız olduğunu bilmiyorum” dedi. Kongre'nin rekabeti artırmak için ek bulut sağlayıcılarını görevlendirmeyi önerdiğini varsayalım. "Bunu nasıl yaptın?" O sordu.

Elbette federal hükümet, çevrimiçi olarak geniş veri kaynaklarını kontrol eden şirketlerde güvenlik için yeni standartlar belirleyebilir. Geçen ay Colonial Pipeline'a yapılan siber saldırının ardından, enerji sektöründeki kritik altyapı için siber güvenlik gereksinimlerini şimdiden sıkılaştırmaya başladığını söyledi.

Fastly, geçen yılki bir düzenleyici dosyalamada, “hükümet aktörleri tarafından desteklendiğine inandığımız taraflar da dahil olmak üzere üçüncü taraflardan gelen siber saldırılara” maruz kaldığını söyledi. Bu saldırılar “ağımızı zorladı” ve gelecekte ona zarar verebileceğini söyledi.

Bu arada işletmeler ve tüketiciler, en değerli verileri için buluta ne kadar güvenmeleri gerektiğini ciddi olarak düşünmelidir. "Bir kesinti olursa, işimize etkisi ne olur?" Chessman sordu. Belki de iki haftalık bir kesinti sırasında iflas edecekseniz, şirketinizin e-postası için bulut tabanlı bir hizmete güvenmemek mantıklı olabilir.

Ancak kendi e-posta ve yedekleme hizmetlerinizi çalıştırmak karmaşık ve maliyetlidir - şirketlerin ilk etapta buluta yönelmesinin nedenlerinden biri.

Eski bir Microsoft teknik direktörü ve fotoğraf yönetimi uygulaması Mylio'nun CEO'su olan David Vaskevitch, insanların her zaman açık olan internete o kadar alıştığını söyledi — nereye gidersek gidelim, yanımızda bir cep bilgisayarı taşıyoruz — yanlış bir şekilde bunun olacağını varsayıyoruz. 24/7/365 ulaşılabilir olmak.

67 yaşında dijital öncesi bir dünyada büyüyen Vaskevitch, “Bu çok gerçekçi değil ve yaşamak için iyi bir yol değil” dedi. "İnternet her zaman oradadır - olmayana kadar."

Vaskevitch, dünyanın birbirine bağlı olmasına rağmen, bazı verileri yerel olarak depolamanın hala akıllıca olabileceğini söyledi. Tüm müziğimizi yayınlamak yerine, bazılarını yerel olarak kaydetmeyi düşünmeliyiz. Aynısı e-posta için de geçerlidir - örneğin, en çok kullandığınız bilgi işlem cihazında sakladığınız bir düzenlemede.

“Cihazınız hem internetin en iyi arkadaşı hem de en iyi sigorta poliçesi” dedi. "İnternet çöktüğünde, işleri dikkatli bir şekilde düzenlerseniz, yapmanız gereken çoğu şeyi yine de yapabilirsiniz."

Editör: TE Bilisim