Başbakan Jean Castex Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Covid-19'a neden olan koronavirüsün Delta varyantının artık Fransa'da dolaşan ana varyant olduğunu söyledi ve bir gün önce bildirilen 18.000 yeni vakanın yüzde 96'sının aşılanmamışlar arasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Castex, TF1 televizyonuna verdiği demeçte, Çarşamba günü yürürlüğe giren sağlık geçişinin amacının ülke çapında dördüncü bir kilitlenmeyi önlemek olduğunu vurguladı .

Castex  , Hindistan'da ilk kez tespit edilen varyanttan bahsederek , "Delta varyantı çoğunluktur, daha bulaşıcıdır."  Dedi.

Sağlık Bakanı Olivier Véran milletvekillerine, hızla yayılan Delta varyantının bir sonucu olarak geçen hafta toplam vakaların yüzde 150 civarında arttığını söyledi ve artışı benzeri görülmemiş olarak nitelendirdi.

Fransız hükümeti, bu hafta milletvekillerine , Ağustos ayının başından itibaren çok çeşitli mekanlarda sağlık kartı alınmasını ve sağlık çalışanları için aşılamanın zorunlu hale getirilmesini içerecek olan Covid-19 ile mücadele için yeni bir plan sunmaya başladı .

Castex, akademik yıl Eylül ayında başladığında okullarda sağlık kartının gerekli olmayacağını söyledi.

Sağlık kartı tanıtıldı

Louvre, Çarşamba günü sağlık kartı kontrolleri uygulamaya başlayan mekanlar arasında yer aldı ve yetkililer, yabancı turistlerin ülkeye girerken aşı kanıtı veya negatif test göstermelerinin istenmesinden rahatsızlık duymadıklarını söyledi.

Eyfel Kulesi'nde Seine'nin karşısında aşı kanıtı olmadan gelen ziyaretçilere test teklif edildi.

 Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz hafta televizyonda yaptığı bir konuşmada, sözde paso sanitaire'nin , Ağustos ayında restoranlar, kafeler ve alışveriş merkezlerine genişletilmeden önce Çarşamba gününden itibaren 50'den fazla kişinin bulunduğu tüm etkinlikler veya yerler için gerekli olacağını duyurdu.

Ancak içeri girdikten sonra insanlar dükkanlarda, işyerlerinde veya toplu taşıma araçlarında gerekli olan yüz maskelerini çıkarabilirler.

On binlerce aşı şüphecisi geçen hafta yeni önlemleri protesto etmek için sokaklara döküldü ve Macron'u bir aşı "diktatörlüğü" yürütmekle suçladı.

Kısıtlamalar, Macron'un kendi Hareket Halindeki Cumhuriyet (LREM) partisindeki milletvekillerinden de bunu sivil özgürlükler için bir tehdit olarak gören eleştirilere maruz kaldı.

LREM milletvekili Pacôme Rupin Salı günü yaptığı açıklamada, "Halk sağlığını korumak Mart 2020'den bu yana önceliğimiz oldu, ancak ülkemizin uyumunu tehdit etmedi çünkü kurallar herkes için aynıydı." Dedi. 

"Sağlık pasosu ülkemizi parçalayacak" dedi.

Özellikle restoran sahipleri, hizmet vermeden önce müşterilerinin aşı durumlarını inceleme zorunluluğuna hazır. 

Endişelerine bir taviz olarak Castex, müşterilerin kimliğini kontrol etmek zorunda kalmayacaklarını ve hükümetin yeni kuralların ilk haftasında mekanları cezalandırmayacağını söyledi.

Bundan sonra, ilk kez bir suç için 1.500 Euro'ya (1.700 $) kadar ve sonraki ihlaller için daha fazla para cezasıyla karşı karşıya kalırlar. 

Editör: TE Bilisim