Fransa'nın en eski nükleer santralinin kapatılması elektrik işçileri tarafından yas tutuldu ve Pazartesi günü nükleer karşıtı kampanyacılar tarafından kutlandı.

Fessenheim'daki 900 megawatt'lık iki reaktörün ikincisi kapatıldı ve bir gecede çevrimdışına alındı. İlk reaktör Şubat ayında kapatıldı.

Tesisin Almanya sınırındaki kapatılması, Fransa'nın nükleer enerjiye bağımlılığını azaltmak için yapılan bir politika değişikliğinin bir parçası.

Almanya uzun zamandır tesisin kapatılması çağrısında bulundu.

Fessenheim ve Fransa'nın diğer 18 nükleer santralini işleten elektrik devi EDF'deki işçiler, kapatmayı zorlu bir darbe olarak nitelendirdiler.

Ancak, nükleer karşıtı kampanyacılar tarafından bir zafer olarak kutlandı.

"Stop Fessenheim" Derneği başkanı Andre Hatz, tesisin kapatılması için 50 yıl süren savaşın sona erdiğinden mutlu olduğunu söyledi ancak geride kalanlardan endişeliydi.

Dedi ki: "(Ben) nükleer santralin sürekli olarak kapatılması nedeniyle mutluyum, üç yıl boyunca orada olacak yanıcı maddelerden endişe duyuyor, güvenlik sistemi olmadan bunkeri olmayan havuzlarda gerçekten gerekli ".

Fessenheim'ın kapanması Fransa'yı 18 tesiste 56 basınçlı su reaktörüyle terk ediyor. Nükleer enerji, Fransa'ya elektriğinin neredeyse dörtte üçünü, diğer tüm ülkelerden daha fazla tedarik ediyor.

2018'de Başkan Emmanuel Macron tarafından ortaya konan bir enerji stratejisi altında, bu denge şimdi değişiyor ve yenilenebilir enerjilere daha fazla önem veriyor.

Hükümet, 12 reaktör daha kapatılması ve Fransa'nın elektriğinin sadece yarısının 2035 yılına kadar nükleer enerjiden gelmesi planlarını özetledi.

Editör: TE Bilisim