Fransa parlamentosu, üst ve alt meclislerden milletvekilleri arasında bir uzlaşma anlaşmasının ardından Pazar günü, aşı pasaportlarını Covid-19 ile mücadelede günlük yaşamın önemli bir parçası haline getiren yasayı kabul etmeye ayarlandı.

Ulusal Meclis ve Senato üyeleri arasındaki görüşmelerde atılım, Fransa'nın 160.000'den fazla miting ve düzinelerce tutuklanan kurallara karşı ülke çapında protestolarla yeniden sarsılmasından bir gün sonra geldi.

Geçen hafta Başkan Emmanuel Macron, Fransızların sinema veya gece kulübü gibi mekanları ve nihayetinde bar ve restoranları ziyaret etmeleri için sağlık geçişinin - tam aşı veya negatif test kanıtı - gerekli olacağını emretti.

Duyuru, Macron'un yeni varyantlar ortaya çıktıkça aşıları Covid-19'a karşı en iyi silah haline getirme hareketiydi ve esasen insanların günlük rutinlerine devam etmek istiyorlarsa aşı olmalarını gerektiriyordu.

Ancak aşı pasaportlarının sivil özgürlükleri aşındırdığına inanan bazılarının şiddetli muhalefetiyle karşılaşırken, iktidar partisi yasayı meclisten geçirmek için zorlu bir görevle karşı karşıya kaldı.

Macron yanlısı milletvekilleri alt meclis Ulusal Meclisini kontrol ederken, üst meclis Senatosu muhalefet sağının egemenliğinde.

Senato, yasayı bir gecede 123'e karşı 199 oyla onayladı, ancak hükümetin kuralların etkisini sınırlama riskinden korktuğu için çok sayıda değişiklik ekledi.

Pazar öğleden sonra iki taraf bir meclis komisyonunda üç saatlik görüşmelerde bulunarak, kesin kabulün artık Pazar günü geçeceği anlamına gelen bir uzlaşma buldu.

Başbakan Jean Castex tarafından talep edilen ek bir adımda, mevzuatın yasalaşmadan önce Fransa'nın en yüksek idari makamı olan Anayasa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

- 'Sorumsuzluk ve egoizm' -

11.000'i Paris'te olmak üzere yaklaşık 161.000 kişi Cumartesi günü sağlık kartını protesto etti ve göstericiler "özgürlük ayaklar altında çiğneniyor" gibi sloganlar attı.

İçişleri Bakanlığı, 24'ü Paris'te olmak üzere 71 kişinin tutuklandığını ve 29 güvenlik görevlisinin yaralandığını söyledi.

Fransa'nın Pasifik bölgesi olan Fransız Polinezyası'na yaptığı ziyarette Macron, protestolarda özgürlük sloganlarının nasıl savurulduğuyla alay etti.

"Herkes diğerine saygı duyarak sakince kendini ifade etmekte özgürdür" dedi. "Ama başkasına hiçbir şey borçlu olmadığım özgürlük yoktur".

Böyle bir mantıkla, "koruyucu bir şeye sahip olma şansı varken" aşı olmayan bir kişinin akrabalarına bulaşabileceğini ya da kişinin kendisini hastaneye kaldırabileceğini söyledi.

Ben buna özgürlük demiyorum, buna sorumsuzluk ve bencillik diyorum” dedi.

Hükümet, aşı sayısını en üst düzeye çıkararak, virüsün dördüncü dalgasının etkisini en aza indirmek istiyor. Pazartesiye kadar yaklaşık 40 milyon insanın en az bir aşı almış olması gerekirdi.

Delta varyantının körüklediği artan vakaların arka planına karşı, Cannes ve Nice tatil beldelerini içeren Fransız Akdeniz bölgesi Alpes-Maritimes, dışarıda yüz maskesi takma zorunluluğunu yeniden getirdiğini ve plajlar gibi kamusal alanlarda alkol tüketimini yasakladığını söyledi.

Yeni yasa, sağlık çalışanları ve bakıcılar için aşı zorunluluğu getirmenin yanı sıra, Ağustos ayından itibaren uçak ve şehirlerarası trenlerde seyahat etmek ve ayrıca sadece bir kafe veya restorana gitmek için sağlık kartını zorunlu hale getirecek.

Macron'un açıklamasının ardından sinemalar, müzeler ve 50'den fazla kişinin bir araya geldiği herhangi bir mekan için sağlık kartı zorunlu hale geldi.

Senato, yasanın sivil özgürlükleri daha fazla dikkate almasını istedi. Parlamento kaynakları, varılan uzlaşmanın, sistemin ancak 15 Kasım'dan sonra parlamentoda yeni bir oylama ile devam etmesine izin verileceği anlamına geldiğini söyledi.

Uzlaşma anlaşması aynı zamanda polisin kuralları uygulamadaki rolünü de sınırlandırıyor ve aşıyı reddeden sağlık çalışanlarının ve bakıcıların otomatik olarak işten atılmaması, maaşlarının askıya alınması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.

Delta varyantı enfeksiyonların artmasına neden olduğu için Fransa Cumartesi günü neredeyse 23.000 yeni Covid vakası kaydetti ve geçen haftanın iki katı.

Ancak rakamlarda, hükümetin aşılamanın başarısına kredi verdiği, Nisan sonunda neredeyse 6.000'lik bir zirveye kıyasla, Covid ile yoğun bakımda 878 kişi var.

Editör: TE Bilisim