Cumartesi günü Fransa genelinde 100.000'den fazla kişi, hükümetin insanları aşı olmaya ve koronavirüsün delta varyantının neden olduğu artan enfeksiyonları frenlemeye yönelik son önlemlerini protesto etti. 

Paris'te aşırı sağ ve aşırı sol tarafından şehrin farklı bölgelerinde ayrı protesto yürüyüşleri düzenlendi. Doğuda Strasbourg, kuzeyde Lille, güneyde Montpellier ve başka yerlerde de gösteriler düzenlendi. 

'Macron temizlendi' 

Bu ayın başlarında 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklayan Marine Le Pen'in eski sağ kolu ve aşırı sağcı bir politikacı olan Florian Philippot'un sokağa çıkma çağrılarına binlerce kişi yanıt verdi. Louvre Müzesi'nden bir taş atımı uzakta toplanan protestocular, “Macron, defol!”, “Özgürlük” sloganları attı ve metal kaşıkları tencerelere vurdu. 

Philippot, hükümetin koronavirüs krizini ele alış biçimine karşı küçük ama düzenli protestolar düzenlerken, Cumartesi günkü gösteri siyasetten büyük ölçüde hoşnut olmayan daha büyük ve daha çeşitli bir insan kalabalığını çekti: algılanan ekonomik adaletsizliğe öfkeli sarı yelekli aktivistler, aşırı sağ destekçiler, sağlık personeli ve kralcılar. 

Zorunlu aşılar 

Hükümetin Pazartesi günü tüm sağlık çalışanları için aşıları zorunlu hale getirme ve restoranlara ve diğer halka açık mekanlara erişmek için insanların tam olarak aşılandığını, yakın zamanda negatif test ettiğini veya virüsten iyileştiğini kanıtlayan bir “sağlık kartı” talep etme kararını kınadılar.  

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümeti, Pazartesi günü önlemleri korumak için bir yasa taslağı sunuyor. 

Hükümet, yetkililerin yeterli sayıda insan virüse karşı aşılanmadığı takdirde hastaneler üzerinde tekrar baskı oluşturabileceğinden korktukları delta varyantının yayılmaya devam ettiği konusunda uyardı. Salgın Fransa'ya 111.000'den fazla cana mal oldu ve ekonomiye derinden zarar verdi. 

Güneybatıdaki bir pop-up aşı merkezine yaptığı ziyarette Başbakan Jean Castex, Fransızları krizi aşmak için bir araya gelmeye çağırdı. 

"Tek bir çözüm var: aşılama" dedi ve "bizi koruyor ve bizi daha özgür kılacak" diye vurguladı. 

Montpellier'de 1000'den fazla kişi tren istasyonuna yürüdü ve "Özgürlük" sloganları attı. ve "Çocuklarımız kobay değil" yazılı pankartlar taşıyordu. Güvenlik görevlileri ana girişi yolculara kapattı ve bir düzine polis memuru ön tarafta nöbet tuttu. 

İçişleri Bakanlığı, ülke çapındaki protestolara 114 bin kişinin katıldığını söyledi. 

Editör: TE Bilisim