Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ulusun Müslüman liderlerinden, İslamcılığa ve ulus içindeki denizaşırı etkilere karşı pazarlama kampanyasının bir parçası olarak “Cumhuriyet değerlerinin anayasasını” kabul etmelerini istedi. Mısırlı bir araştırmacı, Müslüman dünyanın güçlüğü nasıl algıladığını ve Fransa ile Arap devletlerinin uğraşlarının hangi alanlarda örtüştüğünü tanımladı.

Macron, 18 Kasım'da Fransız Müslüman Din Konseyi (CFCM) temsilcileriyle bir araya geldi ve onları 15 gün içinde bir Cumhuriyet değerleri anayasası yapmaya çağırdı. CFCM, İslami vaizlerin resmi akreditasyonunu denetlemek için ülke çapında bir İmamlar konseyi belirlemeyi kabul etti. Ekim ayında Fransa, Fransız eğitmen Samuel Paty'nin başının kesilmesi ve Good'daki Notre-Dame bazilikasının cemaatçilerine yönelik acımasız bıçaklı saldırıyla paramparça oldu ve her biri radikal İslam sempatizanı tarafından ulusun yetkilileriyle uyumlu olarak gerçekleştirildi.

Fransa'nın İslamcılığa Karşı Darbesi

Fransa Cumhurbaşkanı 2 Ekim'de Les Mureaux'da yaptığı bir konuşmada radikal İslam'a karşı baskıları gündeme getirdi: Macron, “Çözmemiz gereken şey İslamcı ayrılıktır” dedi. "Bilinçli, kuramsallaştırılmış, siyasi-dini bir meydan okuma, genellikle bir karşı toplum oluşumuyla yansıtılan Cumhuriyet değerlerinden tekrarlanan sapmalarla somutlaşıyor".

Konuşma burada, Charlie Hebdo saldırganlarının yargılanması sırasında geldi ve haftalık hiciv dergisi tarafından Peygamber Muhammed karikatürlerinin yeniden yayımlanmasını kabul etti. Macron'un güçlü söylemi ve İslam'da küfür olduğu düşünülen karikatürleri onaylaması,  Müslümanlar tarafından hem yurtiçinde hem de yurtdışında kızgınlıkla karşılandı. Bu gerginlik, çoğunluğu Müslüman olan farklı milletlere yayıldı ve bunlardan birkaçı Fransız mallarının boykot edilmesini istedi.

Macron'un kışkırtıcı karikatürleri selamlaması, Fransız cumhurbaşkanının siyasi İslam'ı ve El Kaide *, IŞİD *, Müslüman Kardeşler * ve dünya çapında radikal yayılan çeşitli Selefi akımlar tarafından temsil edilen aşırılık ve terörizm akımlarını hedef alan mesajını fiilen gölgede bıraktı. Avrupa ve Fransa'daki kavramlar, özellikle siyasi analistle uyumlu olarak. Fawzi, Fransız Müslüman gençleri radikal etkilerden kurtarma arayışına ek olarak, "kolejlerde veya uzun süreli günlük programların bir parçası olarak öğretilecek ekstra Arapça dili" önerisinde bulundu.

Mısırlı araştırmacı, "Olan her iki tarafta da bir yanlış anlaşılmadır" diye düşünüyor. “Müslüman dünyası ifadeleri tam olarak öğrenmedi ve Macron, ifade özgürlüğü ile barışı ve birlikte yaşamı destekleyen tüm insanların manevi sembollerine ve kutsallığına saygı sorunları arasında doğru bir ayrım yapamadı. Bu, bazılarını [Macron] 'un 2022 Fransız seçimlerine hazırlanırken Müslümanların pahasına Düzgün ile flört ettiğini iddia etmelerine neden oldu. "

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İyi Belediye Başkanı Christian Estrosi, 29 Ekim 2020'de Fransa'nın Good kentindeki Notre Dame kilisesinde bıçaklı saldırı mahalline gitti.

Le Drian'ın Diplomatik Temyiz Saldırısı

Paris, gerilimi yatıştırmak için Müslüman dünyasıyla uzlaşmaya çalıştı. Sekiz Kasım'da Fransa'nın Denizaşırı İşleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mısır'a diplomatik bir misyon başlattı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fattah al-Sisi ve Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry Le Drian ile yaptığı toplantı sonrasında gazetecilere Fransa'nın "İslam'a en çok saygı duyduğu" ve İslami radikalizme karşı mücadelenin "standart bir savaş" olduğu talimatını verdi.

Fawzi, Fransız denizaşırı bakanın Mısırlı İslam alimi ve el-Ezher'in şu anki Büyük İmamı Şeyh Ahmed el-Tayeb ile de görüştüğünü vurgulayarak, bu gidişatın tüm olaylar arasında diyalog için umutlar açtığını belirtiyor.

Mısırlı araştırmacı, "Konferanslar sırasında, terörizmle mücadele ve aynı zamanda manevi kutsallıklara saygı gösterilmesi gerekliliğini vurguladı," diyor Mısırlı araştırmacı, belirli bir inancı, terörizm. Terör ekipleri İslami inançlara bağlı olduklarını açıklasa da, pek çok güvenilir Müslümanın El Kaide ve IŞİD'in kurbanı olduğu gerçeğini dikkate aldı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi (C), Mohamed Najib ordu üssünün açılışına, ordu okullarından yeni mezunların başlamasına ve 23 Temmuz devriminin 65. yıldönümü kutlamalarına Kuzey Sahili'ndeki El Hammam Metropolü'nde geldi , Mersa Matrouh, Mısır, 22 Temmuz 2017, bu broşür fotoğrafı Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın izniyle

Aşırıcılığı Engellemede Mısır'ın En İyi Uygulamaları

Macron'un İslamcılığa karşı baskıları açıklamasından önce, Fransız Senatosu, son 20 yılda ülkenin Müslüman mahallesindeki aşırılık yanlısı kavramların düzenli olarak ortaya çıkmasıyla ilgili alarmı yükselten 224 sayfalık bir rapor yayınladı. Belgeye göre, Müslüman Kardeşler tek başına tüm camilerin yaklaşık% 10'unu ve Fransa'daki en az 600 derneği kontrol ediyor.

Mohammad Fawzi, bu açıdan Fransa'nın Mısır'la aynı dezavantajla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, grubun 1928'de Mısırlı imam Hassan al-Benanna'nın temelinden bu yana genişletilmiş bir aşırılık yanlısı eylem belgesine sahip olduğunu söylüyor. ulus, Müslüman Kardeşler örgütü ile bağlantılı olan Muhammed Mursi tarafından yönetiliyordu.

Mısır devleti, Fawzi'ye uygun olarak, ruhsal aşırılığı çözmek için eksiksiz bir teknik benimsedi. Gözetim ve askeri terörle mücadele faaliyetlerine ek olarak , Mısır'ın devletin medya, kültür ve analiz kurumlarında aşırılık yanlısı kavramlarla yüzleşmek için "zihinsel giriş" üzerinde çalıştığını açıkladı . Araştırmacı, yeryüzündeki en eski ve en büyük İslami ve Arap araştırma merkezlerinden biri olan El Ezher Koleji'nin bu çabada gerekli bir pozisyonu sergilediğini vurgulayarak, özellikle El Ezher Gözlemevi'nin Mücadele kurumuna atıfta bulunuyor. Aşırılık.

Ayrıca bazı sivil toplum kuruluşlarının bu alanda, örneğin Mısır'da gerekli bir gençlik kuruluşu olan Akdeniz Gençliği Temelinde, 'Diyaloglar' başlığı altında bu dönemde başlayabilecek bir meydan okuma gibi güzel çabaları var. The Doc of Human Brotherhood ', ”Fawzi hesaba katıyor.

Arap-Avrupa İlişkileri Yeni Bir Önem Kazandı

Mısırlı araştırmacı, aşırılık ve terörizme karşı savaşta Mısır ve Fransa arasında işbirliği için güzel alternatifler olduğuna inanıyor, "özellikle her iki taraf da bu kavramların ciddiyeti ve kendi toplumları için riskleri konusunda hemfikir olduğundan".

Dahası, daha geniş bir bağlamda, Arap-Avrupa işbirliğini geliştirmek de gerekli, diyor.

Araştırmacı, Avrupa ile Arap dünyası arasındaki yaygın arayışlar ve tehditler, onları Şubat 2019'da düzenlenen Arap-Avrupa Ortak Zirvesi gibi çeşitli dünya çapındaki platformlar çerçevesinde ilişkileri geliştirmeye ve güçlendirmeye zorluyor. Toplantı, yaklaşık 40 ülkeden kolektif liderlerin bir araya geldiği 2 bölge arasında şimdiye kadar düzenlenen birincil zirveye dönüştü. Araştırmacı, kapsayıcı yöntemin ve güçlendirilmiş diplomatik çabaların Avrupa ve Müslüman dünyasının anlaşmazlıkları çözmesine ve birbirlerini daha iyi algılamasına yardımcı olabileceğini umduğunu ifade ediyor.

* Müslüman Kardeşler, El Kaide ve IŞİD (IŞİD / IŞİD) Rusya'da ve birçok farklı ülkede yasaklanmış terör örgütleridir.

Ekaterina Blinova

Editör: TE Bilisim