Fransa'nın modern tarihinin en büyük davası, 130 kişinin öldüğü Kasım 2015 Paris saldırılarıyla ilgili olarak suçlanan 20 zanlının yargılandığı dava bugün başladı.

İslamcı Devlet (İD) grubu aşırılık yanlılarının silahlı ve bombalı saldırısı, Fransa'daki İkinci Dünya Savaşı sonrası en kötü vahşet oldu.

Hayatta kalan tek saldırgan Salah Abdeslam, diğer 13 sanıkla birlikte Paris'te özel olarak inşa edilmiş bir tesiste mahkemede.

Duruşma, Fransa'nın modern tarihinin en büyüğü olarak tanımlanıyor.

Önümüzdeki dokuz ay boyunca, yaklaşık 330 avukat ve 1.800 hayatta kalan ve mağdurların akrabalarının katılacağı 140 günden fazla duruşma yapılacak. Saldırılar sırasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da dahil olmak üzere yaklaşık 300 tanık dinlenecek.

Duruşmadan önce, Bay Hollande Fransız medyasına bunun o sırada "savaş eylemi" olarak nitelendirdiği saldırıların kurbanları için önemli bir an olduğunu söyledi.

IŞİD, 13 Kasım 2015'te Bataclan konser salonu, büyük bir stadyum, restoranlar ve barlara yönelik saldırıları gerçekleştirdiğini itiraf etti.

Bataclan saldırısında oğlu Thomas'ı kaybeden Philippe Duperron, sabırsızlık ve kaygı başta olmak üzere duruşmayla ilgili karışık duygular olduğunu söyledi.

"Bütün kurbanların tanıklık etmesi için bir fırsat olacak, bu yüzden çok acı verici bir an olacak ve acıyı tekrar geri getirecek" dedi.

Hayatta kalanlardan biri, Jérôme Barthélemy, diğer kurbanların saldırılardan bu yana nasıl başa çıktıklarını duymak istediğini, ancak sanıkların konuşmasını beklemediğini söyledi.

Yargılanan 20 zanlıdan 6'sı gıyabında yargılanıyor. Cinayet, suç ortaklığı ve terör komplosu suçlamalarıyla karşı karşıyalar.

Abdeslam dahil sanıkların çoğu, suçlu bulunmaları halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

31 yaşındaki Abdeslam, saldırganlara lojistik destek sağlamakla suçlanıyor. Abdeslam, müfettişlerin daha sonra kusurlu olduğu tespit edilen intihar kemerini terk ettikten sonra katliam mahallinden kaçtı.

O sırada Avrupa'nın en çok aranan adamı, dört ay sonra Belçika'nın başkenti Brüksel'de polisle girdiği çatışmanın ardından yakalandı.

Abdeslam o zamandan beri Fransız müfettişlerle işbirliği yapmayı reddetti. 2018'de Belçika'da yapılan ayrı bir dava boyunca büyük ölçüde sessiz kaldı. Bu davada konuşup konuşmayacağı konusunda çok fazla spekülasyon var.

Çarşamba sabahı kendisi ve diğer şüpheliler, yoğun güvenlik önlemleri altında polis araçlarıyla adliyeye geldi. Mahkemedeki gazeteciler, duruşma başlamadan önce tanık kürsüsünde yüz maskeleri takarak birlikte oturduklarını söyledi.

Duruşma öncesinde mahkeme çevresi trafiğe kapatıldı ve köpeklerle silahlı polis devriye gezdi.

Duruşmaya katılanların, yüzlerce kişilik özel olarak inşa edilmiş mahkeme salonuna girmelerine izin verilmeden önce birkaç kontrol noktasından geçmeleri gerekecek.

Duruşma arşivlere kaydedilecek, ancak canlı yayınlanmayacak. Fransa'da sivil davacılar olarak bilinen hayatta kalanlar ve mağdurların yakınları, katılamazlarsa radyo yayını yoluyla takip edebilecekler.

Duruşmanın ilk günlerinin, mağdurlar Eylül sonunda ifade vermeye çağrılana kadar büyük ölçüde usule ilişkin olması bekleniyor.

Yargılanan zanlılar kimler?

Abdeslam , saldırıları gerçekleştirdiğinden şüphelenilen grubun hayatta kalan tek üyesi. 2016 yılında Belçika'da tutuklandığından beri hapiste.

Mahkemeye çıkan diğer 13 sanık, saldırıları finanse etmek ve planlamak da dahil olmak üzere bir dizi suçla suçlanıyor.

Bunlar arasında , saldırganlara silah sağlamak ve finanse etmekle suçlanan Mohamed Abrini de var. 36 yaşındaki zanlı, 2016 yılında Brüksel'de meydana gelen bombalı saldırılarla ilgili olarak önümüzdeki yıl yargılanacak.

Diğer şüpheliler arasında Belçika'da tutuklanan ve saldırıların hemen ardından Abdeslam'i Fransa'dan alıp Brüksel'e götürdüğünü kabul eden 33 yaşındaki Muhammed Amri ve 27 yaşındaki Hamza Attouh yer alıyor .

Altı kişi daha saldırıların düzenlenmesine yardım etmekle suçlanıyor ve gıyaben yargılanacak. Birçoğunun öldüğü düşünülüyor.

Editör: TE Bilisim