Fransa Ulusal Meclisi Cuma günü, sol ve sağdan parlamenterlerin güçlü eleştirilerine rağmen tartışmalı bir "ayrılıkçılık karşıtı" yasa tasarısını onayladı. 

Hükümet, yasanın Fransa'nın laik sistemini desteklemek için gerekli olduğunu savundu, ancak eleştirmenler yasanın din özgürlüğünü ihlal ettiğini söylüyor.

Yedi aylık sert bir tartışmanın ardından – metnin Fransa'nın alt meclisi, Ulusal Meclis ve Senato arasında gidip geldiği – ayrılıkçılığa karşı yasa tasarısı 19'a karşı 49 oyla onaylandı. Beş çekimser oy vardı.

Aşırı sol lider Jean-Luc Mélenchon Cuma günü yaptığı ateşli bir konuşmada, "Müslüman karşıtı" olduğunu söylediği "Cumhuriyet karşıtı yasaya" karşı çıktı.

Sosyalistler (PS) ve merkez sağ Les Républicains de dahil olmak üzere Fransa'nın ana muhalefet partileri,  Fransız Komünist Partisi ile birlikte farklı nedenlerle tasarıya karşı oy kullandı.

Ulusal Meclis'te sadece üç parti – iktidardaki La République en  Marche (LREM) partisi ve iki müttefiki – yasaya oy verdi.

Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ Ulusal Miting, oylamada çekimser kaldı.

Tüm gözler 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin tarafından sunulan tasarı, kamu hizmetinin tarafsızlığı, çevrimiçi nefrete karşı mücadele ve öğretmenler gibi memurların korunması hakkında bir dizi önlem içeriyor.

Tasarı,  geçen yıl sonlarında , yurttaşlık bilgisi dersinde öğrencilerine Hz. Muhammed'in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty'nin Ekim ayında kafasının kesilmesi de dahil olmak üzere aşırılık yanlıları tarafından düzenlenen üç saldırının ardından  Fransa'da oldukça hararetli bir atmosferde tartışıldı  .

Avrupa'nın en büyük Müslüman topluluğuna ev sahipliği yapan Fransa,  İslamcı militanlar tarafından Ocak 2015'ten bu yana işlenen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan art arda katliamlarla hala sarsılıyor.

Ancak eleştirmenler, yasayı Cumhuriyetin korumaya çalıştığı liberal değerlerine aykırı olmakla suçladılar.

Geçen yıl ABD'nin din özgürlüğü elçisi, tasarıyı "ağır" olarak eleştirdi ve İngiliz medyasında alışılmadık derecede eleştirel bir habere yol açtı, hatta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u bunu savunmak için Financial Times'a kişisel olarak yazmaya sevk etti.

Analistler, 2017'de merkezci bir reformcu olarak iktidara gelen Macron'un, 2022 cumhurbaşkanlığı yeniden seçim savaşının aşırı sağ Le ile ikinci tur bir düelloya dönüşeceğini sezdiği için son aylarda gözle görülür şekilde sağa saptığını söyledi. 

Editör: TE Bilisim