Fransız çevik kuvvet polisleri, Paris'in merkezinde bir alışveriş merkezini basan sözde koronavirüs sağlık geçişlerine karşı büyük bir protestocu grubuyla karşı karşıya kaldıklarında geri adım attıktan sonra iki kadını vahşice tutukladıkları için azarlandı.

Yüzlerce insan, Covid-19 kısıtlamalarına ve görevlerine karşı ülke çapında bir dizi gösterinin ortasında Cumartesi günü Forum des Halles alışveriş merkezine girmeye zorladı. Grup, 'Özgürlük!' sloganları attı. kısmen yeraltında olan ve Chatelet-Les Halles metro geçiş merkezine bağlanan alışveriş merkezinin içinde.

Kamu düzenini yeniden sağlamak için yetkililer, Şiddet Eylemlerinin Bastırılması için Motorlu Tugaylar'ın Fransızca kısaltması olan BRAV-M adında bir çevik kuvvet birimi kurdular - kalabalık, sağlık sertifikası olmadan alışveriş merkezlerine girme yasağına teknik olarak bile meydan okumasa da, Forum des Halles,  koronavirüs geçiş zorunluluğundan muaf bir avuç Paris mekanından biri olduğu için.

Gazeteci Clement Lanot'a göre , bir noktada kalabalığı bastırmaya çalışan çevik kuvvet polisleri göstericilerin baskısı altında alışveriş merkezinden ayrılmak zorunda kaldı.

Birden fazla video, gerginliğin arttığını gösterdi, ancak protestocularla polis arasında doğrudan bir çatışma olmadı. BFMTV'ye göre , kalabalık sonunda hiçbir yaralanma ve hasar bildirilmeden barışçıl bir şekilde dağıldı.

Fransız basını, komplekste "polise şiddet ve hakaret" suçlamasıyla sadece üç kişinin tutuklandığını, ancak tutuklamanın sözde bir videosunun büyük bir öfke ve öfke seline yol açtığını söyledi. 

İnternette geniş çapta paylaşılan kliplerden birinde, en az yarım düzine polis memuru, coplu ve kalkanlı tam teşekküllü polis memurunun metro istasyonuna koşarak, iki kadına saldırarak ve bir tanesini yere devirdiği görülüyor. Polislerden birinin de kameramanı kenara ittiği görülüyor.

Kadınların neden tutuklandığı belli olmasa da, tepkinin vahşeti neredeyse oybirliğiyle aşırı olarak kınandı. Birçoğu, daha büyük bir kalabalığın karşısında o kadar cesur olmayan memurlara “korkaklar” dedi . Diğerleri, kadınların Afganistan'ın Kabil kentinde kendilerini daha güvende hissedebilecekleri konusunda alaycı bir şekilde espri yaptı. 

Toplamda, arka arkaya sekizinci hafta sonu için Cumartesi günü tüm Fransa'da 200'den fazla mitinge tahmini 140.000 kişi katıldı. Mitingler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümetinin bir restoran, tiyatro, sinema veya alışveriş merkezini ziyaret etmek veya uzun mesafe seyahat etmek isteyenler için aşı sertifikası veya negatif Covid-19 testi sunmayı zorunlu hale getiren bir sistem getirmesinin ardından Temmuz ortasında başladı. tren.

Yetkililer, bu önlemin insanları ceza almaya teşvik etmek ve nihayetinde başka bir tecritten kaçınmak için gerekli olduğunu savunuyorlar. Fransız vatandaşlarının yüzde 60'ından biraz fazlası tam olarak aşılanmış durumda ve henüz aşı olmayanlar veya hiç yaptırmayı planlamayanlar, sağlık kartının haklarını azalttığını ve onları ikinci sınıf vatandaş haline getirdiğini söylüyor.

Editör: TE Bilisim