Yerel yetkililer radikalizmle savaşmak için ekstra yetkilere sahip olacak ve sosyal sorunlarla mücadele edilecek.

Emmanuel Macron , Fransa'da İslam'ı "yabancı etkilerden" kurtarmayı amaçlayan dini "ayrılıkçılığa" karşı bir yasa ilan etti.

Fransız cumhurbaşkanı, uzun zamandır beklenen bir bildirgede, "cumhuriyeti ve değerlerini savunmak, eşitlik ve kurtuluş vaatlerine saygı duymasını sağlamak" için yeni tedbirler belirledi.

“Radikal İslamcılık” ve terörizmle mücadele tedbirleri bir havuç ve sopa yaklaşımını önerdi: yerel yetkililere aşırılıkçılıkla mücadele için ekstra yasal yetkiler verilecekken, eğitime - özellikle İslam kültürü ve medeniyetine - ve diğerleriyle başa çıkma barınma ve yoksulluk dahil sosyal sorunlar.

Macron, " Mücadelemiz, İslam'a inanan ve cumhuriyetin tam vatandaşı olanları korurken, din adına yoldan çıkanlara karşı savaşmaktır " dedi.

Cuma günkü konuşması, önümüzdeki iki hafta içinde bir yasanın Aralık ayında sunulması için hazırlanacağını söylediği, alınacak önlemlerin genel bir özetiydi.

"Fransız İslamını yabancı etkilerden kurtarmak"

Önlemler, camilerin daha fazla kontrol altına alınmasını ve imamların Fransa'da eğitim ve sertifika almasını gerektirmeyi içeriyor. Özellikle finanse edilmek istenen hedefin "Fransız İslamını yabancı etkilerden kurtarmak" olacağını söyledi. Fransız devletinden fon alan İslami örgütler bir “laik tüzük” imzalamak zorunda kalacak.

Cumhuriyetçi ideallere aykırı fikirler öne sürdüğü tespit edilen dernekler dağıtılabilir ve 10 milyon avroluk (9 milyon poundun biraz üzerinde) kamu fonu, yüksek öğrenim çalışmalarını ve İslam kültürü ve medeniyetiyle ilgili araştırmaları finanse etmek için kullanılabilir.

"Ülke 2012'den beri İslami terörizm tarafından vuruldu ve bu tehdide karşı kademeli olarak yeniden silahlandık" dedi.

Radikal İslamcılık, "cumhuriyetin kanunlarına aykırı davranma, diğer değerleri teşvik etme ... başka bir toplumu örgütleme isteği" göstermişti.

Ancak, Fransa'nın sömürge geçmişinin ülkenin karşılaştığı sorunların yaratılmasına yardımcı olduğunu kabul etti.

Bazı bölgelerimizde kendi ayrılıkçılığı yarattık. Aynı kökene, aynı dine sahip yoğun nüfuslara sahibiz. " Bu, “ekonomik ve eğitimsel zorluklar” yaratmıştı.

Macron, ülkenin eğitim ve adalet bakanlıklarına “her yolda, her binada cumhuriyetçi bir varlık sağlamak” için ekstra fon sağladığını duyurdu.

Eğitimin önlemlerin anahtarı olduğunu ve önümüzdeki yıl Eylül ayından itibaren çocukların üç yaşından itibaren okula gitmeleri gerekeceğini söyledi. Evde eğitim sınırlı olacaktır.

Macron önümüzdeki haftalarda barınma da dahil olmak üzere diğer sosyal sorunları ele almak için yeni tedbirler alacağını, çünkü "derin bir değişikliğe" ihtiyaç olduğunu söyledi. "Yoksulluğa yoksulluk katmaya devam edemeyiz."

Editör: TE Bilisim