Fransa, 200 yıllık aktivizmin doruk noktası olan ölüm cezasını 40 yıl önce Cumartesi günü kaldırdı. Kısa süre önce seçilen sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand hareketi destekledi, ancak bu popüler değildi ve Fransız halkının yaklaşık yüzde 50'si cezayı yeniden uygulamak istiyor.

Fransa Ulusal Meclisi 40 yıl önce Cumartesi günü ölüm cezasını kaldırmak için oy kullandığında , nüfusun yüzde 60'ından fazlası hala idam cezasını destekliyordu. Ancak daha sonra başkan François Mitterrand , siyasi bedeli ne olursa olsun kampanya vaadinde durdu.

Mitterand, "Ölüm cezasına karşıyım... Aksini söyleyen kamuoyu yoklamalarını okumama gerek yok," dedi.

İnfazları kaldıran tasarıyı öne süren kişi, Mitterand'ın göreve gelmesinden kısa bir süre sonra adalet bakanı olan Fransa'nın en ünlü avukatlarından Robert Badinter'dı.

Ölümcül bir silahlı soygunda suç ortaklığından idam edilen kendi müvekkili Roger Bontems'inki de dahil olmak üzere, artık başlarının kesilmesini kaldıramayan kişinin şunları söyledi: "Bontems'in infaz edildiğini gördüğümde - infaz, yaşayan bir adamı ikiye bölüyor! - Ben sadece ölüm cezasına karşı olmayacağıma, aktivist olacağıma yemin ettim."

Millet Meclisi cezayı kaldıran yasayı 18 Eylül 1981'de 363 lehte ve 117 aleyhte oyla kabul etti.

Fransızlar, 40 yıl sonra ölüm cezası konusunda bölünmüş durumdalar ve ankete katılanların yaklaşık yarısının ankete göre eski haline getirilmesi gerektiğini söyleyen kamuoyu yoklamaları var.

Editör: TE Bilisim