Boş bir teneke, bir lamba ve ipin tabanı: Bazılarına çöp gibi gelen, geri dönüşümü teşvik etmek için atıkları enstrümanlara dönüştüren bir Türk grubunun kulaklarına müzik gibi geliyor.

2019'da "Trash Oriental" adını verdikleri bir sesle denemeler yapmaya başlayan üçlü Fungistanbul, çöp tenekelerinde buldukları şeyleri vuran, tıngırdatan ve üfleyen gruplardan oluşan, giderek büyüyen küresel bir harekete katıldı.

Grup üyesi Roni Aran, İstanbul'un oto tamirhaneleriyle dolu kirli bir bölgesinde sıkışıp kalan grubun stüdyosunda, "İlk başladığımızda bu sesi bulacağımızı bilmiyorduk," dedi.

"Sonuca hepimiz şaşırdık ve seyirciler de öyle."

Fungistanbul'un yerel müzik sahnesinde ortaya çıkışı, özellikle kamuoyu yoklamalarında ekonominin yanında yer aldığı genç seçmenler için çevrenin öneminin istikrarlı bir şekilde artmasıyla aynı zamana denk geliyor.

Uçsuz bucaksız ülke bu yıl orman yangınları, sel baskınları ve diğer ölümcül afetlerle harap oldu ve bir sonraki planlanan seçime iki yıldan daha az bir süre kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerindeki baskı arttı.

Aran ve hepsi profesyonel müzisyen olan iki orta yaşlı arkadaşı, "bisiklete binmeyi" teşvik ettiklerini söylüyorlar - aksi takdirde atılacak olan eski eşyalara değer katma süreci.

Aran büyük bir plastik kutuyu gülümseyerek göstererek, "Bunu bir çöplük yakınında buldum," dedi. "Şans eseri temizdi."

Fungistanbul üyesi Roni Aran, grubun çöpten yaptığı enstrümanlardan oluşturduğu sesler için 'Sonuca hepimiz şaşırdık, seyirciler de şaşırdı' diyor 
Ozan KÖSE AFP

Melodik halk müziğinin eklektik bir karışımını çalan üç arkadaş, hurda parçalarını tutarlı seslerle güvenilir enstrümanlara dönüştürmenin düşünce ve çaba gerektirdiğini söylüyor.

Bunlar, üzerine bir gözlük kabı taktıkları büyük bir plastik kaptan yapılmış bir "kutu davul" ve sesi bazen küçük bir fırça kullanılarak güçlendirilen bir zil içerir.

Aran, "Ne kadar ilkel görünse de, tüm bu enstrümanların arkasında teknoloji var" dedi.

Afetler

Geçen yaz, İstanbul'un güney kıyılarında Marmara Denizi'nin yamalarını "deniz sümükleri" olarak adlandırılan kalın bir çamur tabakasıyla kaplayan bir şehirde çöpe odaklanma özellikle dokunaklı.

Bilim adamları, endüstriyel atıkların yıllarca uygunsuz şekilde imha edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi faktörün suçunu attılar.

Türkiye bu yıl orman yangınları, ani sel ve diğer ölümcül afetler tarafından harap edildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine nihayet Paris iklim anlaşmasını geçen ay meclisten geçirmesi için baskı yaptı Ozan KÖSE AFP

Müsilajın deniz yüzeyi boyunca yerleştirilmiş hortumlarla havaya kalkması aylar aldı.

Ancak balıkçılar ve sahil sakinleri karmaşadan şikayet ederken, ülkenin dikkatinin çoğu, Türkiye'nin kuzey ve güney kıyılarında yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olan bir dizi hızlı sel ve yangına kaydı.

Felaketlerin birleşimi, Erdoğan hükümetini beş yıldan fazla bir bekleyişe son vermeye ve nihayet geçen ay Paris iklim anlaşmasını parlamentodan geçirmeye zorladı.

Grup üyesi Herman Artuc, şimdi Türklerin hükümetlerinden hesap sorması ve "imzaladığı anlaşmaların kağıt üzerinde kalmadığından emin olması" gerektiğini söyledi.

Artuç, "Küresel ısınma, deniz kirliliği... tüm bu felaketler bize geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden önce acilen bir çözüme ihtiyacımız olduğunu hatırlatıyor" dedi.

Daha yüksek amaç

Latin cazında uzman bir perküsyoncu Artuc, Fungistanbul için çeşitli gümbürtüler üretmek için atılan plastik mankenlere vuruyor.

Mankenleri için "Sanatsal bir yetenek ekledikten sonra çoklu vurmalı bir enstrümana dönüştüler" dedi.

Latin cazında uzman perküsyoncu Herman Artuç, Fungistanbul Ozan için ses üretmek için atılan plastik mankenleri vuruyor.

Grubun "Trash Oriental" serisinde iki müzik videosu var ve üçüncüsü üzerinde çalışıyor, bu klip hurda metal içeriyor.

Fungistanbul, on yıl önce Kolombiya'da kurulan Latin Latas (Latin Cans) gibi uluslararası bir takipçi kitlesine ve güçlü bir sosyal medya varlığına sahip grupların adımlarını takip ediyor.

Karşılaştırıldığında Türk üçlüsü hala acemi.

Artuc, "Kendimizi sorgulamak zorunda kaldık" dedi. "Sahneye çıkıp bu enstrümanları gerçekten çalabilmemiz zaman aldı."

Hayranları genellikle adım adım ilerlese de, grup sahnede hala ara sıra bir aksilik yaşıyor.

“Ama 'bekle, yeniden akort edeceğim' diyerek havayı yükseltebilirsin ve seyirci, enstrümanların daha önemli bir amaca hizmet ettiğini bilerek buna müsamaha gösterecektir.”

Editör: TE Bilisim