Toplantı için sızdırılan bir taslak tebliğe göre, G7 zirvesindeki liderler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüsün kökenleri hakkında yeni ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulunacaklar.

Çağrı, Joe Biden yönetimi tarafından başlatıldı ve ABD başkanının, bir istihbarat teşkilatının Wuhan laboratuvarından kaçtığı teorisine yaslanarak , pandeminin kökenlerine yönelik Amerikan soruşturmasını genişletme kararını takip etti.

Bilim uzmanları arasındaki geniş fikir birliği, en olası açıklamanın, Covid-19'un doğal bir olayda bir hayvan konakçısından insanlara sıçramış olduğu yönündedir. DSÖ uzmanları tarafından bu yılın başlarında yapılan bir saha araştırması, pandeminin bir laboratuvarda başlamasının “son derece olası” olmadığı sonucuna vardı.

Tebliğ taslağını gördüğünü söyleyen Bloomberg News'e göre, G7 , hastalığa karşı küresel korumayı hızlandırmak için gelecek yıl içinde bir milyar ekstra doz Covid-19 aşısı sağlamayı da taahhüt edecek.

Hareket, dünyadaki 8 milyar insanın çoğunun aşılanmasını isteyen yardım kuruluşlarını hayal kırıklığına uğratabilir, ancak bildiri, yeni taahhüdün gelişmekte olan dünyada aşı teklif edilen insan sayısını önemli ölçüde artıracağını iddia edecek.

Zirveye varmadan önce Biden , ABD'nin gelişmekte olan ülkelere dağıtılmak üzere 500 milyon doz aşı satın almayı taahhüt edeceğini söyledi .

G7 zirvesi öncesinde sık sık sızdırılan bildiri, Cornwall'da üç günlük bir toplantının ardından Pazar günü sonuçlandırılacak. Fransa'daki 2020 zirvesinde liderler, dönemin cumhurbaşkanı Donald Trump'ın mektubu imzalamayı reddetmesinin ardından bir taahhütler listesi yayınlamaktan vazgeçti.

Bloomberg raporuna göre, bu yılki tebliğ, güneş ve hazır giyim sektörleri de dahil olmak üzere küresel tedarik zincirlerinde ve azınlıkların zorla çalıştırılmasını da içeren zorla çalıştırmayla mücadele taahhüdünü içerecek.

Editör: TE Bilisim