Hazine Bakanlığı, Çarşamba günü G7 finans yetkililerinin perakende merkez bankası dijital para birimleri için 13 kamu politikası ilkesini onayladıklarını ve bunların şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve sağlam ekonomik yönetime dayanmaları gerektiğini söyledi.

Group of Seven maliye bakanları ve merkez bankacıları ortak bir açıklamada, "Dijital para ve ödemelerdeki inovasyon önemli faydalar sağlama potansiyeline sahip, ancak aynı zamanda önemli kamu politikası ve düzenleyici sorunları da gündeme getiriyor." Dedi.

"Bu konularda güçlü uluslararası koordinasyon ve işbirliği, kamu ve özel sektör inovasyonunun kullanıcılar ve daha geniş finansal sistem için güvenli olurken yerel ve sınır ötesi faydalar sağlamasını sağlamaya yardımcı oluyor."

Maliye yetkilileri, İngiltere maliye bakanı Rishi Sunak liderliğindeki Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları sırasında Çarşamba günü Washington'da bazılarının görüntülü katılımıyla şahsen bir araya geldi.

G7 yetkilileri, yaptıkları ortak açıklamada, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri veya CBDC'ler biçimindeki merkez bankası parasının nakdi tamamlayacağını ve likit, güvenli bir uzlaşma varlığı ve ödeme sistemi için bir çapa görevi görebileceğini söyledi.

İlkelerin, bir grup merkez bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yakın zamanda yayınlanan çalışmaları tamamlayarak, G7 içinde ve ötesindeki politika ve tasarım müzakerelerini desteklemeyi amaçladığını söylediler.

Açıklamada, hiçbir G7 yetkilisinin CBDC yayınlamaya karar vermediği ve olası politika sonuçlarının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinin devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, "Herhangi bir CBDC'nin şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve sağlam ekonomik yönetişime yönelik uzun süredir devam eden kamu taahhütlerimize dayanması gerektiğini bir kez daha teyit ediyoruz" denildi. "Herhangi bir CBDC, merkez bankalarının parasal ve finansal istikrar için görevlerini yerine getirme kabiliyetini desteklemeli ve buna zarar vermemelidir."

G7 yetkilileri, sıkı gizlilik standartlarının, siber güvenliğin, kullanıcıların verilerini koruma ihtiyacının ve bilgilerin nasıl güvence altına alınacağı ve kullanılacağına ilişkin şeffaflığın önemini vurguladı.

Bu tür para birimlerinin enerji açısından verimli olması ve açık, şeffaf ve rekabetçi bir ortamda çalışması gerektiğini söylerken, sınır ötesi temelde birlikte çalışabilirliğin önemini ve uluslararası parasal ve finansal sisteme herhangi bir zararlı yayılmayı en aza indirme ihtiyacının altını çizdiler.

Daha büyük 20 finans yetkilisi tarafından Çarşamba günü erken saatlerde yapılan benzer bir açıklamayı tekrarlayarak, hiçbir küresel stabilcoin projesinin yasal, düzenleyici ve gözetim gerekliliklerini yerine getirmeden faaliyete başlamaması gerektiğini yinelediler.

Stabil paralar, geleneksel para birimlerine sabitlenmiş bir tür dijital paradır.

Editör: TE Bilisim