1994 Tutsilere karşı yapılan soykırımda bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti.

Soykırımdan sağ kurtulanların çatı örgütü Ibuka'dan yetkililer, Tutsilere karşı 1994 Soykırımının binlerce kurbanının kalıntılarını toplu mezardan çıkarmak için yerel yetkililer ve Gatsibo Bölgesi'ndeki diğer ortaklarla el ele verdi. 

Kalıntıları kurtarma tatbikatı 27 Ekim Salı günü Kiziguro Sektöründe başladı.

 Ibuka yetkililerine göre, çukurun patlayıcı içerdiği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle tatbikat kısmen ertelenmişti.

Gatsibo Bölgesi'ndeki Ibuka'nın başkanı Jean Nepo Sibomana, önceki araştırma çalışmaları ve bölgedeki hayatta kalanların ifadelerine dayanarak toplu mezarın yaklaşık 5.000 kurbanın kalıntılarını içerdiğine inandığını söyledi.

Sibomana, The New Times'a , "Bazı insanlar toplu mezarda patlamamış el bombaları ve farklı zehirli maddeler olduğunu düşünüyorlardı" dedi.

Tatbikatın ayrıca kurbanların yakınlarının hassasiyetini karşılayan ayrıntılı bir plana ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi. "Tatbikatı sorunsuz bir şekilde yürütmek için çok fazla hazırlık gerekiyordu."

Gatsibo Belediye Başkanı Richard Gasana'ya göre, toplu mezar 30 metrenin üzerinde derinlikte ve mezarın en az üç hafta sürmesi bekleniyor.

Cinayetlerin mimarı Jean Baptiste Gatete

Hayatta kalanlar  , bölgedeki cinayetlerin çoğundan özellikle eski Murambi belediye başkanı Jean Baptiste Gatete'yi suçladılar.

Toplu mezardaki kurbanların çoğunun, Kiziguro Katolik Kilisesi ve yakındaki bir sağlık merkezinde saklandıkları yerden çıkarıldıktan sonra öldürüldükleri söyleniyor.

Kiziguro'daki saldırılardan birinden kurtulan Sibomana, "Gatete sadece Kiziguro'da zulüm yapmakla kalmadı, aynı zamanda Rukara, Kayonza, Rusumo ve diğer yerlerdeki cinayetlere başkanlık etti," dedi.

Gatete daha sonra suçlu bulunacak ve   bir BM ceza mahkemesi tarafından 40 yıl hapis cezasına çarptırılacak .

Toplu mezarın su temini projesinin bir parçası olarak 1970'lerde kazıldığı bildirildi.

Yetkililer, kalıntıların bir kısmının çoktan çıkarıldığını belirterek, hepsinin Kiziguro Soykırım Anıtı'nda defnedileceğini de sözlerine ekledi.

Ibuka ve hükümet, yıllar boyunca Soykırım kurbanlarının kalıntılarını bulma ve açığa çıkarma ve onlara düzgün bir cenaze töreni yapma çabalarına öncülük etti.

1994 Tutsilere karşı yapılan soykırımda bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilisim