Gazeteci, yazar Turan Özcan’ın kaleme aldığı Laz İsmail TKP’si ve Etik, Türkiye devrimci hareketine dair önemli sorular sorarak yanıtlarını arıyor. Türkiye devrimci hareketinin yazılı tarihinde, kişilere yönelik eleştiri azlığının altını çizen Turan Özcan; Türkiye’deki sol, devrimci ve komünist örgütlerin kendi aralarındaki bölünmeler sonucunda ortaya çıktığını belirtiyor; bu duruma neden olan konu ve olayları da tarihsel süreçleriyle okura sunuyor.

“Her bölünmeden sonra taraflar ya da örgütlerden tasfiye edilmiş yönetim kadroları ayrılıklarının “teorik,” “ideolojik,” “politik” ve “pratik” sebepleri üzerine yüzlerce sayfalık kitaplar yazdılar; eleştirilerinin kişisel tarafını ise “rezillik,” “ahlaksızlık,” “Bizans oyunları” gibi sözlerle geçiştirdiler.”

Özellikle son yirmi beş yıldır, çeşitli örgütlere üye ya da sempatizan sayısındaki belirgin azalmanın ardındaki nedenleri irdeleyen Laz İsmail TKP’si ve Etik, aslında 1998 yılında yazılıp tamamlanmış bir eser. Yazar; eserde sözünü ettiği konulara değinen değerli yazar ve basın mensuplarının olduğunu özellikle belirtiyor. Eser, Berlin Duvarı’nın yıkılışıyla başlayarak dünya çapında gerçekleşen devrimci hareketleri ele alırken eş zamanlı olarak gelişen kapitalizm ve din gibi konuların da derinlemesine irdelemesini yapıyor.

Bu kitapta sosyalist kültür ve ahlaktan yoksun ve yalancı oldu­ğu halde zamanında örgütten ayıklanmamış insanların daha sonra nerelere geldiğini ve zamanında kendisini ayıklamamış olanlara neler yaptığını ibretle okuyacaksınız.

1952 yılında Bursa’da doğan Turan Özcan, ortaokuldan sonra yatılı olarak Çankırı Astsubay Sınıf Hazırlama Okulu’na girdi. 1970 yılında, Tuzla Piyade Okulu’ndan astsubay olarak mezun oldu. 1975 yılında astsubaylıktan istifa ederek bir yıl sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’na (İletişim Fakültesi) girdi. Öğrencilik yıllarında; Türk Haberler Ajansı (THA) Ankara Bürosu’nda, 1980 yılından sonra THA Bursa Bürosu’nda, Bursa’daki yerel ve ulusal gazetelerde çalıştı. Yerel gazetelerde muhabirlik, sayfa sekreterliği, sorumlu müdürlük, Dünya gazetesinde Bursa temsilciliği, Milliyet gazetesinde ekonomi-politika muhabirliği yaptı. Yazarın siyasi birikiminden oluşan Laz İsmail TKP’si ve Etik, Yazardan Direkt Yayınevi’nden yayımlanarak okurla buluşuyor.

Editör: TE Bilisim