Hollandalı gazeteci Peter R. de Vries'e yapılan saldırı Avrupa'yı şok etti. AB'nin basın özgürlüğü konusunda iyi bir üne sahip olmasına rağmen, gazeteciler bazen hedef haline geliyor.

Amsterdam şokta

Salı akşamı Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın ortasında. Tanınmış suç muhabiri Peter R. de Vries bir televizyon stüdyosunu terk eder ve kimliği belirsiz saldırganlar tarafından vurulur. Çeşitli göstergeler, saldırının arkasında organize bir suç örgütünün olduğuna işaret ediyor. Saldırıdan birkaç saat sonra iki kişi gözaltına alındı.

Ülkenin en tanınmış suç muhabirlerinden biri

De Vries, uzun yıllardır ülkesindeki organize suçlarla ilgili haberler yapıyor. Vurulmadan önce, tanınmış bir suç patronuna karşı tanıklık etmesi planlanan bir baş tanığın kişisel danışmanı olarak çalışıyordu. Taç tanığın kardeşi ve avukatı birkaç yıl önce öldürüldü. De Vries, Amsterdam'daki bir hastanede yaşam savaşı veriyor.

Umut ve korku

"Avrupa'nın ortasında böyle bir şey olamaz!" Salı günkü silahlı saldırının ardından birçok Hollandalının verdiği tepki buydu. O zamandan beri çok sayıda insan olay yerini ziyaret ederek çiçekler ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Ne yazık ki de Vries, Avrupa Birliği'nde bir cinayet planının kurbanı olan ilk gazeteci değil.

Demokrasinin doğduğu yer

Yunan gazeteci Giorgos Karaivaz 9 Nisan'da Atina'nın güneyinde öldürüldü. Motosiklet kullanan iki maskeli adam, eski suç muhabirini 10 kez vurdu. Deneyimli bir muhabir olan Karaivaz, Yunan bürokratlar ve organize suç örgütlerinin karıştığı bir dizi yolsuzluk davasını ele aldı.

Bir araba bombası tarafından öldürüldü

Araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia, Malta'nın siyasi ve ticari alanındaki yolsuzluğu ele aldı. 53 yaşındaki genç, 16 Ekim 2017'de aracında patlatılan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Suçunu itiraf eden bir kişi 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tanınmış bir işadamı olan sanık beyni, şu anda cinayetten yargılanıyor.

Kendi evinde öldürüldü

Slovak araştırmacı gazeteci Jan Kuciak, 21 Şubat 2018'de nişanlısı Martina Kusnirova ile birlikte kiralık katiller tarafından vurularak öldürüldü. 28 yaşındaki gazeteci, haberlerini organize suç örgütleri, vergi kaçakçılığı ve Slovak oligarkları ve politikacılar arasındaki yolsuzluk üzerine yoğunlaştırdı. Cinayetleri Avrupa'yı şok etti ve Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun istifasına yol açtı.

'Özgür medya!'

2015 yılında Polonyalı gazeteci Lukasz Masiak bir bowling kulübünde dövülerek öldürüldü. Masiak, yolsuzluk, yasadışı uyuşturucu faaliyeti ve keyfi tutuklamaları haber yapıyordu. Polonya hükümeti, çeşitli insan hakları ihlalleri nedeniyle odak noktasında kalmaya devam ediyor. Polonyalılar hükümetin özgür basını baltalamak için aldığı son önlemleri protesto etmeye devam ediyor.

Ben Charlie'yim

Ocak 2015'te Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Yüz binlerce insan, "Je suis Charlie" hashtag'ini kullanarak ifade ve basın özgürlüğü için dünya çapında protesto gösterileri düzenledi. Aynı yılın Kasım ayında, teröristler Paris'in ünlü Bataclan müzik mekanına saldırdığında müzik gazetecisi Guillaume Barreau-Decherf öldürüldü.

Türk gazeteci Berlin'de saldırıya uğradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştiren Berlin merkezli Türk gazeteci Erk Acarer, 7 Temmuz'da evinde üç kişi tarafından saldırıya uğradı. Berlin." Üç şüpheli, haber vermeyi bırakmaması halinde geri gelmekle tehdit etti.

Sınırlı gazeteciler mi?

Gazetecilerin hayatları için korktukları her zaman böyle değildir. Yine de giderek artan bir şekilde, ister öfkeli protestocular, ister polis ya da güvenlik güçleri tarafından olsun, işlerini yapmaları engelleniyor. Bu resimde, Fransız çevik kuvvet polisi, ülkenin yeni güvenlik yasasına karşı bir gösteri sırasında bir basın mensubunun karşısına çıkıyor.

Author Burak Ünveren

Editör: TE Bilisim