Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 salgınına karşı açıklanan aşı takviminde geçici koruma altında yaşayan kayıtlı Suriyelilerin, göçmenlerin, sığınmacıların ve mültecilerin nasıl aşılanacağı konusunda herhangi bir bilgi olmadığı gibi konuyla ilgili resmi bir açıklama da henüz yapılmamıştır.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz konu ile ilgili Sağlık Bakanı tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Türkiye’deki geçici koruma altında yaşayan kayıtlı Suriyeli sayısı 13 Ocak 2021 tarihi itibarıyla toplam 3 milyon 645 bin 557 kişidir. Diğer ülkelerden gelen göçmen ve mültecilerin sayısı ise yaklaşık 1 milyon civarındadır ve bu resmi verilere ek olarak kayıtlı olmayanlar ile birlikte ülkemizde yaşayan göçmen/mülteci sayısı daha da fazladır.

Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 salgınına karşı açıklanan aşı takviminde geçici koruma altında yaşayan kayıtlı Suriyelilerin, göçmenlerin, sığınmacıların ve mültecilerin nasıl aşılanacağı konusunda herhangi bir bilgi olmadığı gibi konuyla ilgili resmi bir açıklama da henüz yapılmamıştır.

Bu bağlamda:

  1. Geçici koruma altında Türkiye’de yaşayan Suriyeliler nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?
  2. Türkiye’de yaşayan sığınmacı nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?
  3. Türkiye’de yaşayan göçmenler nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?
  4. Türkiye’de yaşayan mülteciler nasıl aşılanacaktır? Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?
  5. Tarafınızdan açıklanan aşı takviminde bahsi geçen meslek türüne göre aşılanma takvimi mültecileri/sığınmacıları/göçmenleri/geçici koruma altındaki kişileri kapsamakta mıdır?  
  6. Kovid-19’a yakalanma açısından daha dezavantajlı gruplardan olan söz konusu gruplar neden aşı takvimine dahil edilmemiştir?
Editör: TE Bilisim