BM sağlık dairesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, gelecekteki olası küresel sağlık tehditlerine karşı mücadelede daha iyi hazırlık ve şeffaflık sağlamak için Berlin'de pandemi kontrolü için uluslararası bir merkez açılacağını duyurdu.

Alman Hükümeti tarafından desteklenen merkez, salgın istihbaratı, veri, gözetleme ve analitik yeniliklerini toplama konusunda uzmanlaşacak.

Ortak eylem

Şansölye Merkel, Cenevre'deki WHO'da bir basın toplantısında yayınlanan önceden kaydedilmiş bir video mesajında, "Dünya, mevcut COVID-19 salgını gibi küresel bir zorlukla ancak ortak eylem yoluyla karşılayabileceğimizi öğrendi," dedi.

"Bu arada, DSÖ'nün bu çabadaki merkezi küresel sağlık kurumu olduğunu da fark ettik. Gelecekteki pandemilerle mücadelenin temel temeli verilerdir. Veriler, doğru analitik araçlarla bir araya getirilip işlendiğinde, yapabileceğimiz içgörüler sağlar. asla kendi başımıza veya en azından o kadar çabuk keşfetmeyin."

Mevcut uluslararası sağlık düzenlemelerini tamamlamak için ülkeler arasında daha fazla işbirliği ve bilgi paylaşımı ihtiyacını yineleyen Tedros, yeni küresel sağlık tehditlerinin olası tekrarının altını çizdi:

"COVID-19 salgını, küresel sistemlerde pandemik ve salgın istihbarat için boşluklar ortaya çıkardı. Ve salgın veya salgın kıvılcım yaratma potansiyeli ile ortaya çıkacak daha fazla virüs olacağı doğanın bir gerçeği. Virüsler hızlı hareket eder, ancak veriler daha hızlı taşınabilir ."

Virüsten bir adım önde olun

"Virüsler hızlı hareket etse de veriler daha da hızlı hareket edebilir" diyen DSÖ başkanı, "doğru bilgilerle, ülkeler ve topluluklar ortaya çıkan bir riskten bir adım önde olabilir ve hayat kurtarabilir. Modern teknolojiler bize verileri toplama gerçek zamanlı olarak analiz edip dünya çapında yaymak için benzeri görülmemiş araçlar sunar" dedi. WHO Pandemik ve Salgın İstihbarat Merkezi'nin yapmayı amaçladığı şey bu."

WHO'ya göre bir süper bilgisayar, yeni merkezin "dünya çapında pandemi ve salgın riskleri tahmin etmesine, önlemesine, tespit etmesine ve bunlara yanıt vermesine" yardımcı olacak.

Sağlık Acil Durumları Programı İcra Direktörü Dr. Michael Ryan. gelecekteki halk sağlığı tehditleriyle uğraşırken anında harekete geçmenin ve bilgi paylaşmanın önemini vurguladı:

"Burada çözülmesi gereken pek çok sorun var ve şeffaflık ve hesap verebilirlik ile ilgili sorunlar mutlaka yeni teknolojilerle çözülemez," dedi ve "hastalık riski ve savunmasızlığa ilişkin erken kavrayışlar üretebilmek ve hemen harekete geçebilmek," dedi. hastalığı hızla hafifletebilmekte çok önemli bir faktör oldu. "

Salgın 'gözetim sistemi'

Dr Ryan, Berlin merkezinin "salgın olmadan önce oluşabilecek sinyalleri" belirlemeye nasıl yardımcı olacağının altını çizdi, çünkü "hayvan-insan arayüzünde ortaya çıkan riskler var, iklimden mobiliteye, dediğim gibi hayvanlara kadar her şey hakkında veriler var. - bize ön sinyaller, yüksek riskler ve yüksek güvenlik açıkları için salgın başlamadan önce sinyaller verebilen ilgili veriler.

"Merkez, bu tür öngörülen analitik için araçlar geliştirmemize izin verecek, ayrıca bize toplumsal tepkiyi yönetme açısından salgınlar sırasında yönetme araçları sağlayacak."

Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, WHO Merkezinin "küresel bir erken uyarı gözetim sistemi" olarak hareket edeceğini belirtti.

Gelecekteki halk sağlığı acil durumlarına hızla yanıt vermelerine yardımcı olmak için tüm ülkelerdeki halk sağlığı uzmanlarının ve politika yapıcıların çalışmalarını destekleyeceğini de sözlerine ekledi.

"Küresel olarak, bir sonraki salgına daha iyi hazırlanabilmek için hepimizin birlikte çalışması gerekiyor ve ikincisi, DSÖ'nün özellikle pandemiye hazırlıklı olma konusunda liderlik ve koordinasyon rolünü güçlendirmemiz gerektiğidir."

Editör: TE Bilisim